lauantai 30. huhtikuuta 2011

24. quickstep


    ♫ 
Tässä (tuttu) perustanssi, josta ei vauhtia puutu. Quickstep, lempinimeltään qvikkari, ei ole kuitenkaan näkyvä tanssi lavoilla. Yleensä tätä musiikkia soitettaessa ihmiset tanssii sen joko foxilla tai fuskulla. Mutta on kiva olla "kyydissä", jos joku sitä vie ja tanssii. Tosin se meno on silloin pienimuotoista siksak-mallia lavan ulkolaitoja kiertävänä, aivan toista kuin tuossa videossa. Mutta kivaa silti. 

    ♫ 

Quickstep on kevyt, pirteä tanssi, jonka jalkatyöskentely on vauhdikasta. Jalat nousevat kevyesti kuin jouset, tanssityyli on urheilullinen ja nopeatahtinen. Tanssin tulisi näyttää kuin tulisilla hiilillä kulkemiselta – suurin osa liikkeistä tehdään varpailla ja päkiällä nopean tahdin vuoksi.

Quickstepin edeltäjä oli two step. Quickstepin suunnitteli englantilainen Frank Ford charlestonin ja nopean foxtrotin pohjalta, monen yhtyeen soittaessa foxtrotia liian nopeasti, ja monilla tanssipareilla oli vaikeuksia pysyä tahdissa mukana. Tahti nopeutui vielä ajan mukana,  ja mukaan tuli elementtejä muun muassa charlestonista, Euroopankin villinneestä  telakkatyöläisneekereiden piiritanssista, mikä tanssi tavattiin vuonna 1923 Charlestonin kaupungissa Etelä-Carolinassa USA:ssa. Frank Ford jätti charlestonin rajut potkut pois ja muutti sen soolosuoritukset paritanssiksi.  Tästä yhdistelmästä syntyi quickstep.

Quickstep muotoutui vähitellen tanssiksi, jossa liikutaan paljon. Kuviot sisältävät hyppyjä, juoksuja, nopeita askelia ja pyörimistä. 1900-luvun lopulle tultaessa edistyneiden tanssijoiden quickstep-kuviot nopeutuivat entisestään. Alkuaikojen kuvioiden sisältäessä vain nopeita ja hitaita askelia (esimerkiksi ajoitus nopea-nopea-hidas) nopeammat, musiikin iskujen väliin astututtavat ajoitukset (esimerkiksi nopea-ja-nopea-ja-nopea-nopea-hidas [sisältäen siis seitsemän askelta]), ovat nykyään quickstepille hyvin luonteenomaisia. Quickstep sai samalla ajanjaksolla vaikutteita myös charlestonista, mikä näkyy vielä nykyäänkin charlestonmaisina hyppyinä.

Hypyt ovat saaneet hieman voimaa vuosien varrella ja nykyään quickstepille ovatkin ominaisia erilaiset vauhdikkaat hyppysarjat lattian poikki. Näitä hyppysarjoja pääsevät tosin tanssimaan vasta C-taitoluokkaan tai sitä ylemmäs ehtineet parit. Hyvä quickstep-tanssija näyttää hyvin kepeältä jaloistaan ja musiikin luonteen mukaisesti liike on hyvin nopeaa. Tanssikilpailuissa soitettuna quickstep-musiikin tulee olla tempoltaan 50–52 tahtia minuutissa.
    ♫ 


Nykyiseen muotoon tanssi vakioitiin 1927 ja vaikka ns. seurustelufoxi ja Quickstep hieman muistuttavat toisiaan, yhtymäkohdat nykyiseen Foxtrotiin ovat jo melko etäiset muun muassa miehen astuessa tyypillisissä kuvioissa jalat yhteen. Monet kuviot ja tanssitekniikka ovatkin nykyään hyvin lähellä valssia, joka tanssitaan 3/4 rytmiin.

1800-luvulla quickstep-nimeä käytettiin myös eräästä marssinomaisesta tanssista, jolla ei ole mitään yhteyttä nykyiseen quickstep-tanssiin.

    ♫ 

Mirko Gozzoli & Alessia Betti Quickstep WSS 2006 (enhanced)
Domenico Soale & Gioia Cerasoli Quickstep WSSDF 2010
quickstep lesson
Hilton basic quickstep

saksalaisesti
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Quickstep 1965

seniorikilpailuissa ruuhkiltakaan ei voi välttyä
http://youtu.be/hWpgKiL0eFA
http://youtu.be/sB3Lp4vTagI

Basic Quickstep Demo (Music) by Mirko & Alessia
musiikilla
Basic Quickstep Demo (Timing) by Mirko & Alessia
laskemisella

♫ 

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Franco Formica & Oxana Lebedew - Samba


Arjen koittaessa hieman korvan- ja silmäniloa !  :)
Ne ketkuttaa ken sen osaa :D
Ainakin heillä näyttäisi olevan hurjan hauskaa...

Vain liike todella ilmaisee yksilöllisyyttä 
- niin kuin ajattelemme, niin toimimme. 
Martha Graham 

 

torstai 21. huhtikuuta 2011

23. tiputanssi (chicken dance)


    ♫ 

Pääsiäisen aika, mikäs sen paremmin sopisi tähän hetkeen kuin muisto keltaisesta Tiputanssista. Muistattehan. Voi sitä aikaa, mitä yksi hassu tanssi sai aikaan. Sitä piti joka paikassa ainakin kerran heilua ja leyhytellä “siipiä” ja hauskaa oli.

  ♪  ♫ 

80-luvun alussa Suomessa hurahdettiin tiputanssiin, jota tanssittiin niin pikkujouluissa kuin Linnan juhlissakin.

Tiputanssi (Chicken Dance) on kappale ja ryhmätanssi, jossa joukko ihmisiä menee kyykkyyn ja heiluttelee koukistettuja käsiään kuin siipiä. Samalla sävelellä mainostettiin Twist-kuminauhaa lastenlaulun muodossa 1977.

Alkuperäisen tiputanssikappaleen sävelsi sveitsiläinen Werner Thomas 1950-luvulla nimellä Der Ententanz, ankkatanssi. Kappaleesta tuli hitti vasta vuonna 1980 kun hollantilainen yhtye De Electronica´s teki siitä uuden version.
Wikipedia

    ♫ 

Tuossa on muutama hassu vierinnäinen:
http://youtu.be/g4tkkR9Mk7k
http://youtu.be/RXUklSIocLU
lapset
http://youtu.be/U6EXSBTAaSc
♫ 

maanantai 18. huhtikuuta 2011

22. kilpatango (ballroom)


Seuratkaa Katushan päätä - huippu :)
Verrattuna muihin tansseihin, tangossa on terävät ja ärhäkät liikkeet 
ja mm. naisen pään liikkeet iskuun osuvina (ja kuvioon kuuluvina). 
Kyllä niska melkein nyrjähti kun tuota opettelin aikoinaan, 
vaan tuohon taitoon en ikinä yltänyt.
Vauhtia saadaan, kun tahdit pilkotaan useaan pieneen nopeaan askeleeseen.
  
♪ 

Kilpatango on ihanaa tanssia - mutta se kuuluu treenisaleihin ja kilpa-areenalle. Ei lavoille. Jotkut tosin tätä koittavat lavoillakin tanssia, eritoten he, jotka vasta opettelevat kilpatansseja. Mutta eihän lavalla ole tilaa, ja vähän pitkään heitä kyllä katsovatkin toiset tanssijat (jotka saavat iskuja "suorana törröttävästä" kyynärpäästä  :). Mutta kilpatangoa voi soveltaa lavatanssiin, kunhan muistaa, kumpaa lajia sekoituksessa on enempi :)

♪    ♪  ♫ 
 
Tangosta on kaksi pääversiota: alkuperäinen argentiinalainen tango ja siitä kehittynyt kansainvälinen tango. Ne eroavat toisistaan niin paljon, että niitä on pidettävä täysin eri tansseina. Suomessa niitä on tanssittu suhteellisen vähän.

Tangomusiikin aiheena on lähes aina rakkaus tavalla tai toisella, ja tanssi ilmentää dramatiikkaa ja intohimoa. Nimi onkin latinaa ja tarkoittaa kosketan.


sama, eri puolelta kuvattu, ja tässä on myös hauska aloitus

♪  ♫ 
Kansainvälinen tango
Tango kulkeutui Eurooppaan 1910-luvulla. Sen erilaisuus herätti kiinnostusta, ja se levisi nopeasti. Osa tanssinopettajista ei kuitenkaan joko ymmärtänyt tanssin ominaisluonnetta tai ei halunnut säilyttää sitä. Seuraavien vuosikymmenien aikana tango sekoittui vallitsevien tanssilajien kuten one stepin kanssa. Tuloksena oli tanssi, josta oli lähes kokonaan kadonnut tangon alkuperäinen olemus. Sen ulkoisissa maneereissa voi nähdä hiukan argentiinalaisen tangon jäljittelyä, mutta liikekieleltään se on selvästi eurooppalainen, oikeastaan lähempänä esimerkiksi foxtrotia kuin alkuperäistä tangoa. Argentiinalaisen tangon oppikirjojen vakioaloitus onkin "Unohda kaikki mitä olet oppinut kansainvälisestä tangosta."

Nykyään eurooppalainen tango tunnetaan parhaiten yhtenä kymmenestä vakioidusta kansainvälisestä kilpatanssista. Se on mukana myös ICBD:n (International Council of Ballroom Dancing) vuonna 1962 määrittelemässä kansainvälisessä tanssiohjelmassa, jonka oli määrä yhdenmukaistaa tanssinopetus ympäri maailman.

♪  ♫ 


♪  ♫ 

Saksalainen tango
Saksassa ja Keski-Euroopassa tangon tempo on nopeahko, tyyli suhteellisen reipas ja poljento marssimainen. Haikeutta on havaittavissa. Monet katsovat saksalaistyyppisen tangon poikkeavan suomalaista tangoa enemmän argentiinalaisesta tyylistä.
Wikipedia, google
♪  ♫ 
Kilpailut
http://youtu.be/yzdIDyschY0
http://youtu.be/OhUPl3HgRxg
http://youtu.be/K0GM8vz7Tgo
...ja kilpailut sen2(tai 3-4.)/A
http://youtu.be/_-0h5mc9YsIhttp://youtu.be/xmdW8Mr3heM

Tässä on hieman enemmän tangoja katseltavaksi. Niitä on tuolla juutuubessa on niin monta ihanaa, etten osannut päättää, minkä otan tähän esittelyyn. Mutta eihän näitä kaikkia tosin tarvitse ahnehtia yhdellä kertaa :)
Victor Fung & Anastasia Muravyeva Tango WSSDF 2010 
Arunas Bizokas & Katusha Demidova Tango WSSDF 2010
Luca & Loraine Baricchi ~ Tango ~ 2008
Tango (Andrea & Erica, 2007-12-02)
Jonathan Wilkins & Hazel Newberry Tango WSSDF 2010

tango performance
http://youtu.be/wB5qhTV5WS0

Basic Tango Demo (Music) by Mirko & Alessia
http://youtu.be/_N1MWv9bW6Q
sama ilman musiikkia
http://youtu.be/7-vFeyPPD7I
♪  ♫   
 

perjantai 15. huhtikuuta 2011

21. moderni jive♪    ♬   ♪  ♫   
Löytyi maaiimalta vielä yksi, moderniksi jiveksi kutsuttu jive.

Moderni jive on kehitetty noin 80-90 lukujen vaihteen tienoilla, ja se on levinnyt erityisesti Englannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Australiassa. Myös saksassa se on ollut aika suosittua.  Moderni jive on tanssilaji, jossa helppoon kävelyrokkiin yhdistetään latinotanssien kuvioita. Askelvariointi on hyvin vapaata. Jive-tanssiksi se yleensä luokitellaan vahvan jive-muodon perusteella.

Moderni jive on johdettu Swing-, Lindy Hop-, Rock and Roll-, Salsa- ynnä muista samantyylisistä tanssityyleistä.

Mutta tämähän on kuin meidän fuskua, eikö vain..! :)

♪    ♫   

tiistai 12. huhtikuuta 2011

20. karnevaalisamba (Samba no pé)       

Sambatanssi voidaan jakaa soolotanssiin (riolainen karnevaalisamba eli samba no pé) sekä parisambaan, jotka tyylillisesti eroavat toisistaan.

Rio de Janeirossa vietetään vuosittain helmikuussa neljä päivää ennen tuhkakeskiviikkoa suuria sambakarnevaaleja, joissa sambakoulut kilpailevat keskenään. Tuhkakeskiviikko on tasan 40 päivää ennen pääsiäistä ja se on ensimmäinen paastopäivä laskiaistiistain jälkeen.

Sambakarnevaalit ovat koko kansan juhla Brasiliassa. Karnevaaleja varten sävelletään joka vuosi oma musiikkinsa, jota sambakoulun soittajat (bateria) soittavat ja jonka tahdissa tanssijat esiintyvät. Mielikuvitukselliset asut ovat kiinteä osa sambakarnevaaleja. Kukin sambakoulu suunnittelee oman enredon eli tarinan, jonka kuvittaa kulkueessaan. Karnevaaleilla sambakoulut kilpailevat keskenään, joten jokaisen sambakoulun aihevalinta, kulkue ja esiintyminen arvostellaan.
 
   
  

  

Myös Suomessa järjestetään joka vuosi Helsinki Samba Carnaval, jossa kilpaillaan samban suomenmestaruudesta. Suomen karnevaalit ajoittuvat kesäkuulle.
Suomessa toimii Suomen Sambakoulujen Liitto ry (SSKL), johon kuuluu seitsemän sambakoulua. Liiton tehtävänä on ylläpitää yhteistyötä Suomen sambakoulujen välillä ja edistää kiinnostusta Suomi-sambaan.
Lähde: wikipedia

   

http://youtu.be/nBPXWossC_o
askelikkoa:
http://youtu.be/Jkf1Xd8BIRQ
Karnevaalisambaa:
sambakoululiitto
blogi
http://www.ipanema.com/carnival/
 

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

19. Slowfox (foxtrot)       

Suositun legendan mukaan Harry Fox keksi foxtrotin nähdessään hölkkäävän ketun puiston reunassa Meadowbrookissa. Harry matki ketun ravia (trot, suom. ravi) ja keksi foxtrot-tanssin.

Lavafoksi ja kilpa-slow foxtrot eroavat toisistaan aika lailla. Kilpatanssina foxtrot on erittäin vaikea tanssi, mutta kaunis onnistuessaan.

Kilpatanssissa noudatetaan Suomen tanssiurheiluliiton sääntöjä, joissa on määritelty erikseen eri taitoluokissa sallitut kuviot.

Foxtrotia tanssitaan tavallisimmin tasajakoiseen musiikkiin, sitä varten sävellettyihin foxtrot-kappaleisiin.
Seuraavat kappaleet sopivat myös kilpatanssikappaleiksi, eli niiden tempo on noin 30 tahtia, eli 120 iskua, minuutissa:
New York, New York, Frank Sinatra
On a Little Street in Singapore, Manhattan Transfer
wikipedia
   

sama ilman musiikkia. Verratkaapa.
http://youtu.be/SSUhU37e5Ww

    ♪ 

Foxtrotin kultakautta elettiin USA:ssa 1920- ja 1930-luvuilla. Monia olennaisia foxtrotin kuvioita, kuten esimerkikiksi sulka-askel, kehitettiin juuri tuolloin. 20-luvun foxtrot, jota soitettiin nykyiseen verrattuna kohtalaisen nopealla tempolla, eriytyi 30-luvulle tultaessa nykyisin tuntemaamme hitaaseen foxtrotiin ja quickstepiin. Foxtrotissa swingi on erityisen vaikea ja raskas hallita juuri tanssin hitauden vuoksi, mutta parhaimmillaan foxtrotissa näkyy sille ominainen keveys ja leijuvuus.
Lähde: Rauman Dansseor

   

Tämä pitäisi katsoa suurennettuna, on siksi vaikuttavaa tanssia. Mutta video oli jättesuuri, siksi laitoin pikkuvideoksi.

   

videolinkkejä
http://youtu.be/NzDuD1QK13M
http://youtu.be/94JbmwxOy_0
Kilpailut - ihana musa:
http://youtu.be/mmHgDJtSWWk
Toiset kilpailut sen.ll
http://youtu.be/KZvwQ2_kAN0
Blackpoolin mestaruuskisat
Blackpool 2009 Pro_Standard_ Final_Foxtrot
tanssia ja oppia
http://youtu.be/-HEIf2yP_P8
 

perjantai 8. huhtikuuta 2011

18. samba   

Samba... tanssi, joka ei oikein innosta (lavoilla tanssittaessa). Ehkä sen takia, kun moni mies vie sitä ikäänkuin  humppana, jossa joka askeleella on vaihtoaskeleet. Se on aika kuluttavaa. Sambaa kutsutaankin suomalaiseksi humpaksi. Mutta jos tanssiin saa hitusenkin sambahtavaa rytmiä, niin kyllä se silloin nippanappa menettelee.
Chachaa löi itsensä läpi aikaa sitten ja sitä tanssitaan paljon, mutta samba jäi varjopuoleen. On tanssi-iltoja, jolloin sambaa ei soiteta lainkaan. 

   

Samba on Rio de Janeirossa, Brasiliassa 1900-luvun alussa kehittynyttä musiikkia, jolla on portugalilaiset ja afrikkalaiset juuret. Portugalilaiset tutkimusmatkailijat löysivät eräällä retkellään kauniin paikan, jonka he nimesivät ”Tammikuun joeksi”, toisin sanoen Rio de Janeiroksi. Kolonialistit asettuivat paikoilleen ja orjia alettiin tuoda portugalilaisten alueilta Lounais-Afrikasta työskentelemään Bahian plantaaseille Etelä-Amerikan koillisosaan eli nykyiseen Brasiliaan. Orjat olivat tuoneet mukanaan batuque-rumpuja, ja sambatanssi alkoi kehittyä vastauksena rumpujen vahvalle rytmille – tanssia kutsuttiin sembaksi. Tanssin ja soiton avulla pystyi irrottautumaan arjen murheista. Edison Carneiron mukaan useimmat brasilialaiset populaaritanssit ovat kehittyneet juuri kyseisestä afrikkalaisesta rummuilla soitetusta batuquesta.

Vuonna 1917 julkaistua “Pelo Telefonea” pidetään ensimmäisenä sambajulkaisuna. Nykymuotonsa se sai 1940- luvulla. Nimi samba tarkoittaa afrikkalaista alkuperää olevaa tanssia. Samban rytmi ja tyyli ovat peräisin kansantansseista. Sen liikkeet ovat taas peräisin maxine ja ludlu -tansseista. Samba tuli tunnetuksi 2. maailmansodan lopulla.
   

   

1960-luvulla sambasta kehittyi sambarock, tyylilaji, jossa on vaikutteita soulista, funkista ja sambasta. Sambasta ja jazzista on kehittynyt tyylilaji nimeltään bossa nova. Ja Suomessa on vielä lavoilla tanssittava sambajive.

Sambatanssi on suosittu tanssi, joka voidaan jakaa soolotanssiin (riolainen karnevaalisamba) sekä parisambaan, jotka tyylillisesti eroavat toisistaan. Samba on myös yksi viidestä latinalaistanssilajista kilpatanssissa.

Parisamban tempo on perinteistä karnevaalisambaa hitaampi. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa. Parisamban peruselementti on baunssi, rytmikäs jousto polvista ja nilkoista, mikä johtaa voimakkaaseen lantionliikkeeseen.

Samban musiikki lasketaan yleensä tavalla yks-ja-kaks-kol-ja-nel.
Lähde: Wikipedia
   
Samba.flv
http://www.youtube.com/watch?v=p7tYxBfdGfA

saksalaista oppia
http://www.youtube.com/watch?v=3ZKIX91Nc_k
http://www.youtube.com/watch?v=RpfuyhJldLA

oppinäyttöä
http://www.youtube.com/watch?v=AmOZmkuhJ_M
http://youtu.be/o_bJdGNLLMA
   

maanantai 4. huhtikuuta 2011

17. Cuban rumbaKuubassa rumba on tällaista rumbaa, mikä on aivan eri tanssi kuin meidän tuntema rumba. Tuolla tuota aiemmin esitettyä rumbaa kutsutaan nimellä bolero.
   

Kuubalainen rumba (esp. La Rumba Cubana) on enemmän kuin vain tanssin ja laulun muoto; se tarkoittaa Kuubassa afrikkalaisten orjien jälkeläisten ja valkoisen alemman sosiaalisen luokan kesken Espanjan siirtovallan aikana syntynyttä perinteistä musiikinlajia ja tanssia sekä siihen liittyvää kulttuuria.

Kuubalaisessa rumbakulttuurissa on integroituna selvästi elementtejä sekä afrikkalaisista että espanjalaisista kulttuureista. Rumba ei ole kuitenkaan näitten alkuperäisten elementtien karikatyyri tai vääristynyt toisto vaan uudenlainen ilmaisun muoto, jonka kuubalaiset ovat omaksuneet ja kehittäneet niistä. Se on musiikkia hauskanpitoa ja viihtymistä varten.
     
Tyylejä:
Kaikkein vanhimmista rumban tyyleistä käytetään nimitystä Rumba de tiempo'España, joka viittaa Espanjan siirtovalta-aikaan Kuubassa. Ne ovat yleensä erittäin mimeettisiä tansseja.
Musiikkia: http://www.youtube.com/watch?v=CSvspsP80VM

Yambú on yksi vanhimmista rumban muodoita. Se on hidas ja elegantti rumban alalaji, missä tanssijat joskus imitoivat vanhuutta ja vanhusten liikkumista.

Guaguancó on ehkä kaikkein suosituin ja yleisin rumban muoto.


http://www.youtube.com/watch?v=adFl-JhVFkA

Rumba Columbia on luultavasti se rumban tyyli, jossa on eniten afrikkalaisia vaikutteita. Rumba Columbia on syntynyt Matanzasin maaseudulla. Nykyään se on miesten virtuoosinen soolotanssi.

   
Lainaukset: mukaeltu Wikipedia ja LeMill
videoita: 

Tässä seuraavassa on huono kuva, mutta alussa näytetään pienesti miten tätä Cuban rumbaa tanssitaan:
http://www.youtube.com/watch?v=O-fkLDckT9E


linkki:  Lemill -kuubalainen-rumba 

 


sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Slavik Kryklyvyy & Anna Melnikova - RumbaVain liike todella ilmaisee yksilöllisyyttä -
niin kuin ajattelemme, niin toimimme.
Martha Graham

 

16. rumbaRUMBA on latinalaistanssi, jonka kuuma rytmi saa jopa suomalaisen jäyhän uroksen lantiot liikkumaan. Musiikki on latinalaisvaikutteista boleroa jota kuulee paljon myös nykyiskelmiksi sovitettuina kotimaisina iskelmähitteinä.  Silloin kun kohdalle osuu viejä, joka haluaa ja osaa ilmentää tanssin luonnetta, niin eipä voi parempaa tanssia olla. Mutta muutenkin, tämä on pehmeä tanssi, jota on kiva tanssia vaihteluna foxista, vaikka ihan pienestikin. Lavoilla soitetaan useita kertoja rumbaa, ja enenevässä määrin tanssikansa myös tanssii kappaleet rumbana.
   

Rumba perustuu kuubalaisiin populaaritansseihin. Kuubassa rumba ei ole minkään tietyn tanssin nimi vaan merkitykseltään häilyvä yleisnimitys laajalle ja hajanaiselle tanssien ryhmälle, vähän samaan tapaan kuin Suomessa sana “tanhu”. Muusikot kutsuvat rumbatanssiin sopivaa musiikia yleensä boleroksi.

Tuskin mihinkään muuhun tanssin nimeen liittyy niin paljon sekaannusta kuin sanaan “rumba”. Sana on toistuvasti poimittu nimeksi uudelle tanssille, jolla on vain vähän yhteistä aikaisempien samannimisten tanssien kanssa. Kehitys on alkanut jo rumban kotimaassa Kuubassa, sen jälkeen eurooppalaiset ja amerikkalaiset tanssinopettajat ovat keksineet sanalle uusia merkityksiä, ja suomalaiset ovat vielä omalta osaltaan hämärtäneet sen merkitystä entisestään.


Boleroa/Rumbaa kutsutaan “rakkauden tanssiksi”. Periaatteeltaan rumba voitaisiin luokitella kosiotanssiksi, jossa mies yrittää vietellä naista tanssillaan, ja nainen pyrkii hallitsemaan miestä naisellisia avujaan käyttäen..  Rumbaan kuuluu tanssittaessa katsekontaktin säilyminen ja “viekoittelevat” liikeradat.  Kiusoittelun ja vetäytymisen elementit ovat voimakkaasti läsnä tässä latautuneessa tanssissa, jota pidetään latinalaisista tansseista sensuelleimpana. Rumba on myös kilpatanssi latinalaistanssikilpailuissa.

Rumban askelrytmi on hyvin erikoinen: tahdin voimakkaimmalla osalla eli ykkösiskulla ei oteta askelta, vaan tällä kohtaa tanssissa on hidas painon ja vartalon siirto. Olennaista tanssissa ei kuitenkaan ole niinkään jalkojen vaan vartalon liike. Hitaan liikkeen ajoittaminen ykkösiskulle korostaa liikkeen merkitystä, ja juuri tämä efekti saa aikaan rumban erikoislaatuisen sensuellin ilmeen. Tanssitapa on kuitenkin useimmille aloitteleville tanssijoille vaikea, ja tämä on saanut tanssinopettajat keksimään rumbasta omia versioitaan, jotka ovat kyllä helpompia oppia, mutta joista myös puuttuu alkuperäisen tanssin viehkeys. Maailmanlaajuisesti tunnetuin on Arthur Murrayn neliörumba eli amerikkalainen rumba. Suomessa on opetettu lavarumban nimellä tanssia, jossa askeleet ovat alkuperäiset mutta ajoitus joko yhden iskun edellä tai yhden iskun jäljessä. 

   

Rumbaa (Boleroa) soitetaan lavoilla usein. Kuviot ovat pääosin samat kuin cha chassa, mutta musiikki on huomattavasti rauhallisempaa. Rumba lasketaan aina tavalla kaks-kol-nel-ja-yks.

 

Tanssilavoilla syntyy toistuvasti ongelmia, kun eri paikoissa on opetettu rumban nimellä aivan eri tansseja. Kun kaksi eri kursseilta tullutta tanssijaa kohtaa toisensa lavalla ja yrittää yhdessä tanssia rumbaa, pahimmassa tapauksessa molemmat ajattelevat tanssin jälkeen harmistuneina, että olipas sillä äskeisellä tanssikaverilla huono rytmitaju. 

opettelua
 
   

Todettakoon, että valtaosa lavayleisöstä on tanssinut ja tanssii edelleen rumbakappaleet hitaana foksina. Tämä ei ole lainkaan huono vaihtoehto. Askelikko sopii musiikkiin ja sillä voi hyvin ilmentää rumban tunnelmaa.

Tempoksi määritellään eri lähteissä 25-29 tahtia/min. Soittotapaan kuuluu, ettei ykkösiskua korosteta, pikemminkin sitä pyritään piilottamaan. Tämä voi alussa vaikeuttaa rytmin seuraamista.
Lähteet mukaeltuina Wikipedia ja tanssinet.
   

Videolinkkejä
Slavik & Karina. Rumba_2005
 
kilpailuja

Oppitunti: alku aina hankalaa :)
ei se niin helppoa ole..
mutta kun sen jo osaa, niin...

saksalaista oppia
Come Dancing Tanzkurs Show, Trailer Rumba Stufe 2
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Rumba 1965
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...