Tangon historia on peräisin 1900 luvun alun Argentiinasta, josta
oikeastaan kaikki tanssittavan tangon muodot ovat saaneet alkunsa.
Tunnetuin alkuperäismuoto on nimeltään Argentiinalainen Tango, siitä
myöhemmin kehitettiin rytmipainotteinen Kansainvälinen Tango ja josta
”vakioitiin” tanssiurheilusta tuttu Tango. Suomalaiset kehittivät näistä
sitten omansa, melankolisen melodisen Suomalaisen Tangon.
Tangon tulo Suomeen on dokumentoitu tarkasti. Ensimmäisen kerran sitä
esittivät julkisesti Toivo Niskanen ja Elsa Nyström 2.11.1913 kello 14
Apollo-teatterissa Helsingissä. Tangoa tanssittiin Suomessa aluksi
samaan tapaan kuin muualla Euroopassa, mutta 1930-luvulla
tanssin-opettaja Inkeri Kare lanseerasi idean tanssia tangoa foksin
askelilla, ja tämä tapa vakiintui. Veikko Niemelän mukaan Suomi on ainoa
maa maailmassa, jossa tangoa on tanssittu näin.
Tangomusiikista kehittyi Suomessa omaperäinen versio, jota on osuvasti luonnehdittu yhdistelmäksi alkuperäistä tangoa, slaavilaista melankoliaa ja saksalaista marssimusiikkia.
Tango on ollut Suomen kansan rakkain tanssi pitkään. 40-60 ja vielä 70 -luvuilla kaikki hitaat kappaleet tanssittiin samalla askelluksella. Musiikkilajista riippumatta tango oli myös yleisnimitys kaikille “laahustusmusiikkitansseille”. Tangoa osasivat kaikki tanssia. Kun tanssi vielä oli melko hidasta, askeleet yksinkertaiset ja jumputtava rytmi oli epävarmallekin tanssijalle selkeä, tangosta tuli ihanteellinen tanssi aloittelijoille.
Tango on tanssina hyvin monimuotoinen, suljettu tanssi. Suomalaisen Tangon askelrytmitys muistuttaa Foksia, mutta on liikeololtaan aivan erilainen, loivaliikkeinen ja sulava. Perusaskelten rytmitys on hidas-hidas-nopea-nopea. Tyypillistä tangolle ovat pysähdykset ja taivutukset, jopa vauhdikas eteneminen kuvioineen ja käännöksineen, kaunis pehmeä liikunta ja musiikin tulkinta.
Tänä päivänä tangoa opetetaan liikkumaan hyvin matalalla, ja pitkin, liukuvin askelin. Matalalla tanssimisella saadaan aikaan pitkiä näyttäviä askelia, mutta hinta on kova, jos koko ajan ollaan polvet koukussa, pahimmillaan polvien nivelet joutuvat kovalle rasitukselle ja reisilihakset väsyvät. Tangon (kuten muidenkin tanssien) pitäisi olla kevyttä, miellyttävää tanssia, sellaista tanssia, jota voi lavoilla tanssia väsymättä vaikka kuinka kauan. Tangoa tanssitaan myös usein ohimot (päät) vastakkain. Kesähelteillä tuo tyyli on hiukan hikistä :)
Aina silloin tällöin näkyy myös taivutuksia, syvimmissä naisen hiukset jopa hipoo parkettia. Joskus tulee törmäyksiä, kun taivuttelijat eivät aina huomioi missä ja milloin he niitä suorittavat. Vastuu ei siis aina ole vain takanatulevalla, vaikka parketilla pätee sama sääntö kuin mäkilaskussakin, takaatuleva väistää.
Tango, muuttuessaan monimuotoisemmaksi, on menettänyt pääroolinsa tanssilavojen helppona sisäänheittotanssina. Nykyään moni mieltää tangon vaikeaksi tanssiksi.
Wikipedia ja google
Reed more in english: Finnish tango / wikipedia
LAVATANSSIT -WANHA TANGO: Tanssiliikuntakouluttaja Sakari Mustonen & Tiina Pedersen
Finnish tango competition
Finnish tango - foursome
Finnish tango competition
Finnish Tango @ Tampere
Finnish tango: rainstorm
TANGO SUOMESTA - TANGO FROM FINLAND - TANGO DE FINLANDE ¤¤¤ Eurovision Dance Contest 2008
Finnish tango competition
Finnish tango - foursome
Finnish tango competition
Finnish Tango @ Tampere
Finnish tango: rainstorm
TANGO SUOMESTA - TANGO FROM FINLAND - TANGO DE FINLANDE ¤¤¤ Eurovision Dance Contest 2008
Muutama askeloppi saksalaisittain:
Tanssikurssia saksalaisittain vuonna 1965:
5 kommenttia:
Hidas hidas hopi hopi...heh!
Suomalainen voittaa aina ;DDD
Kyllä tango on aina tango! Tangokuniinkaalliset tosin ovat jo kärsineet inflaation. Ei kuninkaallisia sentään joka vuosi...
Seinäjoelta tuotetahan tämän maan ainuat kuninkaalliset.
Koskahan ne ruunaa sielä sähkömiesten kunkun? Saattaisin lähtiä kisahan mukahan.
Tango kun tulee, kaikki pappatallukat lähtevät lattialle "kävelemään". Itse mieluummin tanssisin, suomalaista, argentiinalaista kun en osaa ollenkaan.
Tuo osa koukkupolvin tanssimisesta antaa hieman omituisen ja koomisenkin kuvan tangosta. Voisit varmaan tarkentaa sitä ja kehottaa vaikka katsomaan videolinkkisi: suomalainen lavatango "sillä silmällä". Oleellista on etteivät polvet ole lukossa, vaan osallistuvat askeleeseen nilkkojen ja päkiöiden kanssa pehmentäen ja pidentäen liikettä. Myös eri tangovirtauksista nykylavoilla voisit mainita tässä, sillä eipä todella käy daameja kateeksi, jos haluaisi ne kaikki edes jotenkin hallita! ...opettajien rahastusko tässä on kaiken sotkun takana?
Lähetä kommentti