tiistai 15. maaliskuuta 2011

008. Letkajenkka



Letkajenkka on sekä tanssi että musiikkityyli, ja lisäksi se on myös kappaleen nimi. Letkis-tanssi poikkeaa tavallisesta jenkasta sekä askeltensa että muodostelmansa puolesta. Se on jonossa tanssittava ryhmätanssi, jossa edetään jonossa kädet edessä olevan vyötäröllä tai olalla.

Letkajenkka eli Letkis kuuluu tanssina festivaalimarssien tai conga line -jonotanssien joukkoon. Samaan joukkoon kuuluu myös Letkajenkka-tanssin esikuva Bunny Hop


Bunny Hop -tanssin askelet saapuivat Suomeen ilmeisesti Yhdysvalloista palanneiden vahto-oppilaiden myötä. Tanssityyli kopioitiin Letkajenkkaan. Villitys oli kuumimmillaan 1963-1965. Se levisi myös maailmalle: se tunnetaan Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa, jossa se edelleen on suosittu ja laajalti osattu odori-tanssi.

Ensimmäisen letkajenkan sävelsi Erik Lindström, ja se kiipesi soittolistoille lokakuussa 1963. Sen nimi on Letkajenkka. Tunnetuimman kappaleen, nimeltään Letkis, on säveltänyt Rauno Lehtinen, 1963. Tämä kappale on levytetty vähintään satana eri versiona eri kielillä eri maissa. Myös tanssiaskelia on Lehtisen Letkikseen kuvattu monissa aikakauden elokuvissa, niin suomalaisissa kuin ulkomaisissakin.


Kappale nousi Hollannissa nimellä Let Kiss listaykköseksi 6 viikon ajaksi. Japanissa kappale nousi listaykköseksi Kuy Sakamoton laulamana. Suomessa kappale tuli suosituksi v. 1965 kun Katri Helena levytti sen. Neuvostoliitossa v. 1965 vappujuhlissa kappale esitettiin Punaisella torilla tuhatmiehisen soittajien ja tanssijoiden toimesta.

Kappaleen suosiosta kertoo se, että sitä soitettiin noin 60 kertaa päivässä radiossa ja levyjäkin myytiin miljoonia, ja että sen tekijäoikeustulot olivat yhteensä miljoonia (markkoja), mutta verotkin olivat miljoonia.


 


Päivitetty tammikuussa 2014

1 kommentti:

Irja Viirret kirjoitti...

Uskomatonta mutta tätä olen mennyt ja vau miten hauskaa se olikaan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...