tiistai 18. tammikuuta 2011

Toinen askel E


 Shall we dance? Se on kysymys, jonka toivoo usein kuulevan. :)
---------

 (Hieman mukaeltu, Orvokki4you-blogissa 2010.)
Vuoden 96 lopussa sit päätettiin, että okei, lähdetään kilpailemaan. Treenit muutti muotoaan. Oli edelleen kerran viikossa tapahtuva ryhmäharjoitus, mutta sen lisäksi alettiin treenata itseksemme 1(–2) kertaa viikossa Yrjönkadun Uimahallin  liikuntasalissa (8. kerroksessa oli hienot näköalat Helsingin kattoihin). Siellä on varattu 3 tuntia illassa (joka päivä) tanssinharrastajille (puolet vakioille ja puolet lattareille).  Kaiken tasoiset tanssijat treenaavat omia tanssejaan samaan aikaan. Jokaiselle tanssilajille on vuorollaan oma musiikki. Silmät ymmyskäisinä ihasteltiin huippuparien menoa. Siihen aikaan salissa treenasivat eräät Suomen mestaritkin. Harjoitukset oli hauskoja ja monia mukavia muistoja niistä jäi jäljellä, tosin kaikki muistot sekoittuu keskenään, kun niitä treenejä oli varmaan satoja. Musiikkimakukin muuttui, kun oppi kuuntelemaan kunnon svengaavaa erilajien tanssimusiikkia. Ne pari kuukautta ennen ekoja kisoja meni nopeasti, askelkuvioiden opettelussa ja oikean tanssiasennon löytämisessä ym ym.
 
Sit oli  se pukuongelma. Silloin kaikilla aloittelijoillakin piti olla heti kisamekko. Nykyään E-luokassa on sallittua vain ns. arkivaate, eli pitkä hame ja esim T-paita. Tuo madaltaa kynnystä kilpailuun lähtemiselle. Mutta silloin... asut eivät olleet kaikkein halvin menoerä ja oli (ja on edelleenkin) tavallista, että ostetaan käytettyjä heiltä, jotka uusivat omiaan, ja onneksi ryhmästämme eräs nainen aikoikin jo uusia kisa-asunsa, joten sain hänen vanhan pukunsa edullisesti. Olimme eri kokoisia, joten mekkoa kursittiin ja kavennettiin, löysät hihat lisättiin ja tylliä  helmaan. Silloin oli tyllit muodissa, alushameena oli ainakin kolme kerrosta tyllirypytystä, hameet oli “runsaita”, ynnämuuta ynnämuuta, ja lopputulos oli aika erikoinen, helma lyheni ainakin10-15 cm.  Nyt pystyn jo hymyilemäänkin tuolle mekolle, vaikka ihan hirveä se oli jo silloin. No, kisailin tällä jonkin aikaa, ennen uuden mekon hankintaa. Miehillä oli helpompaa, heillä oli vain mustat pitkät housut ja valkoinen paita.

Eka kisapäivä koitti. Kisat oli Helsingissä helmikuussa 1997. Jännitys kävellä keskilattialle parin kanssa oli totaalinen. Tottakai uskoimme pärjäävämme. Ei se niin mennyt. Nyt hymyillyttää tuo itsevarmuutemme, olimmehan treenanneet vakavissamme kisaa varten vain muutaman kuukauden. Muut olivat meitä parempia, olivathan nuo jo kauemmin aikaa harrastaneet ja treenanneet ja kisailleet. Mutta jännä kokemus se silti oli. Ja päätimme jatkaa, ei se kuitenkaan niiiiiin kauheata ollut.

Vaikka harjoituksissa yleensä kaikki sujuu paremminkin kuin hyvin, kisatilanne on aivan erilainen, ei siellä voi pysäyttää tanssia noin vaan tiplun tullessa ja alkaa uudelleen alusta (paitsi että sitä tehtiin ja tekevät kaikki aloittelijat). Ja törmäyksiäkin sattui, kun ei vielä osattu väistöliikkeitä. Ja tästä alkoi meidän harjoittelumme itsemme kanssa. Otimme jokaisen kisan  haasteena oppimiselle, jokaisesta osavoitosta olimme iloisia, jokaisen häviön otimme tyyneesti (vaikka, jos totta puhun, kyllä se hetken pikkasen harmitti, jos heti putosimme pelistä pois. Mut sit se taas unohtui kun tuli uudet treenit ja edessä oleva uusi kisa).
Meidän E-luokka oli alussa aika tuskien taival, kun parillani oli vaikeuksia tuossa rytmissä pysymisessä ja siitä rokotettiin heti.  On muutama muistokin tilanteista, kun olimme starttaamassa esim. qvikkariin, niin minä, jolla oli lähtöasennossa kasvot yleisöön päin, sain seuratovereilta parketin reunalta aloitusmerkkejä, ja ne sitten viestitin parilleni. Jos onnistuimme lähtemään oikeassa kohtaan liikkeelle ja pysyimme rytmissä, saimme tuomareilta usein täydet pisteet, jollei onnistuttu, tuli pelkkää nollaa. Vaikka E-luokassa tanssittaan vain 3 tanssia vakioissa: hidas valssi, tango ja qvicstep (ja lattareissa samba, cha chaa ja jive), niin ei se helppoa ollut...  aikanaan opimme kyllä kuulemaan musiikin ja tanssimaan rytmiin. Mutta alussa, kun piti ajatella samanaikaisesti sekä kuviot, asennot, vienti ja seuraaminen, musiikki ja rytmi ja paljon muuta, niin voin ymmärtää miehen tuskaantumisen, sillä häneltähän tällä tasolla vaadittiin enemmän, ja hänen piti muistaa nuo kaikki - ja vieläpä kaikki samanaikaisesti....
.. jatkuu ..
. . . .
orvokki

6 siirrettyä kommenttia:


peequu kirjoitti...
Voi O-ystävä, olitpa nukkemaisen kaunis, siis yhäkin olet, mutta ihania kuvia, kiitos kun jaoit kanssamme !
orvokki4 kirjoitti...
hih.. peequu, kiitos. se on vaan toi mekko kun tekee niin karkkimaisen olon, vaikka hassu mekko se olikin.
marizan42 kirjoitti...
Noina vuosina kävin usein katsomassa tanssikilpailuja.....voipi olla, että olen siellä sinutkin nähnyt.Kaunis kuva.
taivaantulet kirjoitti...
mahtava mekko!
Pedro kirjoitti...
Säärettömän hyvät sääret!
orvokki4 kirjoitti...
Marizan, varmaan olet nähnytkin minut, kun Hesassakin kisattiin joka kerta, kun Hesassa oli luokkamme. Olis ollut kiva tuntea sut jo silloin.     ...hih TT, toi mekko on suoraansanottuna hirvitys. Vaikka nyt se näyttääkin joltisenkin söötiltä...     heh Pedro ... sun kanssas, sulla on hyvä mielikuvitus säärettömistä sääristä.. :)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...