sunnuntai 9. lokakuuta 2011

47. riverdance♫  ♪  ♬  ♪ 

Irlantilainen tanssi on nimensä mukaisesti irlantilaista kansantanssia. Kyseistä tanssilajia on tehnyt tunnetuksi Riverdance-ryhmä, joka teki läpimurron vuonna 1994 Eurovision laulukilpailun väliaikanumerollaan.

Irlantilaisen tanssin erikoisuuksia on äärimmäisen täsmällinen jalkatyö sekä ehkä näkyvimpänä elementtinä suora, liikkumaton ylävartalo. Tanssiessa jalat pidetään ristissä ja jalkaterät uloskäännettyinä. Käsiä ei perinteisessä tyylissä saa liikuttaa lainkaan. Pehmeillä tossuilla tanssittaessa pysytellään korkeilla varpailla ja liikkeisiin kuuluvat ilmavat hypyt ja pienipiirteinen nilkkatyö. Kovakenkätekniikka liittyy keskeisesti täsmällisiin iskuihin, joita tehdään lyömällä kenkiin kiinnitettyjä iskupalikoita lattiaa ja toisiaan vasten.
Irlantilaiset kovakengät sekoitetaan usein steppikenkiin, mutta ne eivät ole samanlaiset. Tavallisissa steppikengissä on raudat kannan ja päkiän alla, mutta irlantilaisessa kovakengässä varpaiden alla on lasikuituinen tai puinen kovikepala, jolla voidaan tehdä koputuksia. Kovakengät ovat myös mustaa nahkaa ja niitä käytetään tanssiessa hornpipeä, jigiä ja reeliä. Kovien kenkien iskupalikat tehtiin ennen liimaamalla lukuisia kerroksia nahkaa päällekkäin. Äänen parantamiseksi nahkapalikkaan voitiin iskeä nauloja vieri viereen. Nykyisin iskupalikat ovat synteettisiä, joko lasikuitua tai kunkin valmistajan salaisen ohjeen mukaan valmistettua huippukestävää materiaalia - äänen soinnista ja kovuudesta kilpaillaan yleisesti valmistajien kesken.

Kengissä on usein myös muita erikoisominaisuuksia, kuten iskua vaimentavat sisäpohjat, kuperat korot (bubble heels) click-iskujen helpottamiseksi sekä joustavat pohjat kenkien kärjillä seisonnan helpottamiseksi. Naiset käyttävät kovien kenkiensä somisteena usein suorakaiteen tai apilakuvion (shamrock) muotoisia kiiltäviä koristesolkia.

Sooloina esitettävät Setit tanssitaan kovilla kengillä, ja perinteisissä Seteissä on viimeistä piirtoa myöten määrätyt askelet. 

Seuratansseihin kuuluvat Setit tanssitaan pareittain vastakkain neliöissä.  Nämä tanssit pohjautuvat katrilleihin ja niiden askelet ja kuviot ovat tuttuja monista muista kansantansseista.

  ♪  ♬   


Irlantilaisen soolotanssipuvun väreillä, materiaaleilla ja kuvioinneilla ei nykyään ole juuri mitään tekemistä vanhan perinteen kanssa. On arveltu, että alkuaikoina tanssijat käyttivät joko tavallisia vaatteitaan tai pyhäpukua. Aivan viime vuosina kuvioinnit ovat kuitenkin muuttuneet ja moderni suoraviivaisuus on vallannut alaa pukujen suunnittelussa. Kiltti vakiintui miesten tanssiasuksi 1920-luvulla, mutta nykyisin useimmat käyttävät mustia suoria housuja. 

Naisilla hiuslaitteet ovat asun kruunu. Tiukat kiharat - mitä enemmän, sen parempi -  ovat välttämättömät ja käytännön syistä useimmat tanssijat käyttävät vartavasten irlantilaistanssijoille valmistettuja peruukkeja tai hiuslisäkkeitä. 

Asun viimeistelevät nyppykuvioiset kokovalkoiset sukat (poodle socks), jotka ovat nykyisin lähes polvipituiset. Aikuiset naistanssijat voivat käyttää vaihtoehtoisesti mustia  sukkahousuja.


  ♪  ♬   
Irlantilainen tanssimusiikki on vauhdikasta ja keskeisiä soittimia ovat viulu, huilu, tinapilli ja bodhrán-rumpu, mutta joskus myös irlantilainen polkka, slide ja fling. Musiikkityylin mukaan tanssit jakautuvat eri ryhmiin: reel, hornpipe, slip jig ja jig. Reel ja hornpipe ovat 2/4- tai 4/4-tahtista, slip jig 9/8-tahtista ja jig 6/8-tahtista.

Wikipedia ja Jigit irlantilaistanssiryhmä
  ♪  ♬   

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

C'est intéressant, mais, personnellement, je préfère les danses de salon.

zeez kirjoitti...

Aina, kun he tulevat Suomeen,
Hartwall-areenalle, olen käynyt nauttimassa taidosta ja musiikista. Iho kananlihalla.

Aivan upeaa!!! Kiitos tiedon tulvasta. Luin kaiken mielenkiinnolla.

Mustaleski kirjoitti...

Tykkään river-rivitanssista kuin hullu jostakin ja onko se ihmekään kuin irkkulandiasta on sentään kyse:) Tuo kenkäjuttu oli erittäin hyvä huomio, olenkin miettinyt sitä joskus ja sekottanut sen oikeasti tähän steppijuttuun, vaikka jalan liike onkin vähän jäykempi tai eleettömämpi siihen verrattuna?

JUAN FUENTES kirjoitti...

Amiga mia.Te agradezco tu comentário a mi foto.Gracias

Tu amas a la música,yo a mis elucubraciones,los dos tenemos una valvula de escape a nuestras preocupaciones.
Saludos

jupeta kirjoitti...

Mukavan rytmikästä menoa ja meininkiä, toi kenkä jutska oli mullekin uus asia,,,,

Marius Barbu kirjoitti...

Interesant, util si frumos. Mai trebuie sa ne apucam de invatat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...