sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

16. rumbaRUMBA on latinalaistanssi, jonka kuuma rytmi saa jopa suomalaisen jäyhän uroksen lantiot liikkumaan. Musiikki on latinalaisvaikutteista boleroa jota kuulee paljon myös nykyiskelmiksi sovitettuina kotimaisina iskelmähitteinä.  Silloin kun kohdalle osuu viejä, joka haluaa ja osaa ilmentää tanssin luonnetta, niin eipä voi parempaa tanssia olla. Mutta muutenkin, tämä on pehmeä tanssi, jota on kiva tanssia vaihteluna foxista, vaikka ihan pienestikin. Lavoilla soitetaan useita kertoja rumbaa, ja enenevässä määrin tanssikansa myös tanssii kappaleet rumbana.
   

Rumba perustuu kuubalaisiin populaaritansseihin. Kuubassa rumba ei ole minkään tietyn tanssin nimi vaan merkitykseltään häilyvä yleisnimitys laajalle ja hajanaiselle tanssien ryhmälle, vähän samaan tapaan kuin Suomessa sana “tanhu”. Muusikot kutsuvat rumbatanssiin sopivaa musiikia yleensä boleroksi.

Tuskin mihinkään muuhun tanssin nimeen liittyy niin paljon sekaannusta kuin sanaan “rumba”. Sana on toistuvasti poimittu nimeksi uudelle tanssille, jolla on vain vähän yhteistä aikaisempien samannimisten tanssien kanssa. Kehitys on alkanut jo rumban kotimaassa Kuubassa, sen jälkeen eurooppalaiset ja amerikkalaiset tanssinopettajat ovat keksineet sanalle uusia merkityksiä, ja suomalaiset ovat vielä omalta osaltaan hämärtäneet sen merkitystä entisestään.


Boleroa/Rumbaa kutsutaan “rakkauden tanssiksi”. Periaatteeltaan rumba voitaisiin luokitella kosiotanssiksi, jossa mies yrittää vietellä naista tanssillaan, ja nainen pyrkii hallitsemaan miestä naisellisia avujaan käyttäen..  Rumbaan kuuluu tanssittaessa katsekontaktin säilyminen ja “viekoittelevat” liikeradat.  Kiusoittelun ja vetäytymisen elementit ovat voimakkaasti läsnä tässä latautuneessa tanssissa, jota pidetään latinalaisista tansseista sensuelleimpana. Rumba on myös kilpatanssi latinalaistanssikilpailuissa.

Rumban askelrytmi on hyvin erikoinen: tahdin voimakkaimmalla osalla eli ykkösiskulla ei oteta askelta, vaan tällä kohtaa tanssissa on hidas painon ja vartalon siirto. Olennaista tanssissa ei kuitenkaan ole niinkään jalkojen vaan vartalon liike. Hitaan liikkeen ajoittaminen ykkösiskulle korostaa liikkeen merkitystä, ja juuri tämä efekti saa aikaan rumban erikoislaatuisen sensuellin ilmeen. Tanssitapa on kuitenkin useimmille aloitteleville tanssijoille vaikea, ja tämä on saanut tanssinopettajat keksimään rumbasta omia versioitaan, jotka ovat kyllä helpompia oppia, mutta joista myös puuttuu alkuperäisen tanssin viehkeys. Maailmanlaajuisesti tunnetuin on Arthur Murrayn neliörumba eli amerikkalainen rumba. Suomessa on opetettu lavarumban nimellä tanssia, jossa askeleet ovat alkuperäiset mutta ajoitus joko yhden iskun edellä tai yhden iskun jäljessä. 

   

Rumbaa (Boleroa) soitetaan lavoilla usein. Kuviot ovat pääosin samat kuin cha chassa, mutta musiikki on huomattavasti rauhallisempaa. Rumba lasketaan aina tavalla kaks-kol-nel-ja-yks.

 

Tanssilavoilla syntyy toistuvasti ongelmia, kun eri paikoissa on opetettu rumban nimellä aivan eri tansseja. Kun kaksi eri kursseilta tullutta tanssijaa kohtaa toisensa lavalla ja yrittää yhdessä tanssia rumbaa, pahimmassa tapauksessa molemmat ajattelevat tanssin jälkeen harmistuneina, että olipas sillä äskeisellä tanssikaverilla huono rytmitaju. 

opettelua
 
   

Todettakoon, että valtaosa lavayleisöstä on tanssinut ja tanssii edelleen rumbakappaleet hitaana foksina. Tämä ei ole lainkaan huono vaihtoehto. Askelikko sopii musiikkiin ja sillä voi hyvin ilmentää rumban tunnelmaa.

Tempoksi määritellään eri lähteissä 25-29 tahtia/min. Soittotapaan kuuluu, ettei ykkösiskua korosteta, pikemminkin sitä pyritään piilottamaan. Tämä voi alussa vaikeuttaa rytmin seuraamista.
Lähteet mukaeltuina Wikipedia ja tanssinet.
   

Videolinkkejä
Slavik & Karina. Rumba_2005
 
kilpailuja

Oppitunti: alku aina hankalaa :)
ei se niin helppoa ole..
mutta kun sen jo osaa, niin...

saksalaista oppia
Come Dancing Tanzkurs Show, Trailer Rumba Stufe 2
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Rumba 1965

1 kommentti:

marizan42 kirjoitti...

Rumbaa on kiva tanssia silloin kun molemmat sen osaa. Katselin eilen Satulinassa, kun oli paljon nuoria tanssijoita ja todella hyviä tanssijoita siinä tanssittiin kaikki tanssit laidasta laitaan. Oli ilo silmälle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...