tiistai 6. syyskuuta 2011

41. vatsatanssi (belly dance)


♪    ♬

Tanssi joka vapauttaa naisen vartalon: Vatsatanssi
Alussa oli tanssi. Ihmiskunta on kommunikoinut tanssin avulla jo paljon ennen puhetta. Liikkeet suunniteltiin ja sen jälkeen ne yhdistettiin, näin syntyi tanssi. Alkukantainen ihminen näytti elämisen vaikeudenkin tanssimalla. Ihmiset kertoivat tanssien onnesta, surusta vihasta, kaipuusta, sodista ja rauhasta.

Kun he näin ilmaisivat elämäänsä tanssien, luonnon tapahtumia sekä ihmiskunnan elämänkaarta, tuli kaikista tapahtumista osa tanssin kieltä. Ihmiset käyttivat tanssiessaan vatsaansa ja lantiotaan ilmaisemaan tanssissa tapahtumia. He esimerkiksi ravistelivat vartaloaan kuvaten maanjäristyksiä, heilauttivat lantiotaan kuvaten sillä myrskyä ja koko vartalon ravistelu kuvasi pyörremyrskyä . Ensimmäiset vatsatanssin siemenet on siis istutettu jo satoja vuosia sitten.


     

Länsimaissa itämaisesta tanssista puhutaan usein nimellä vatsatanssi. Englannniksi se on “belly dance” ja ranskaksi “Danse du Ventre”. Itämainen tanssi pitää kuitenkin sisällään paljon muutakin kuin pelkästään termin “tanssia vatsalla”. Se pitää sisällään mm. Lähi-Idän kansojen perinteisen kansantanssin, erilaisiin seremonioihin liittyvät tanssiesitykset sekä myös miesten tanssin ja rivitanssin.

Itämaisen tanssin juuret ulottuvat niinkin pitkälle, kuin 6000 ekr antiikin Mesopotamiaan. Foinikialaiset, egyptiläiset ja turkkilaiset väittävät jokainen tanssia omakseen. Alunperin muinaisissa kulttuureissa vatsatanssin kautta juhlittiin hedelmällisyyttä ja synnytystä sekä mahdollisesti temppeleissä ja muissa juhlavissa yhteyksissä osana jumalattaren palvontarituaalia.

Ajan myötä tanssi levisi Mesopotamiasta Pohjois-Afrikkaan ja sieltä Roomaan, Espanjaan ja Intiaan. Perinteisesti tanssi oli osana naisten perhe- ja sosiaalisia tapahtumia.

Uskotaan, että klassisesta Itämaisesta tanssista tuli taiteen muoto Ottomaanien valtakuntan aikoihin. Tanssi oli osa Ottomaanien kulttuuria. Vatsatanssijoita tai Çengi tanssijoita, kuten heitä kutsuttiin, esiintyivät Ottomaanien tuomioistuimissa. Pian Çengi tanssijat tulivat suosituiksi koko valtakunnassa.


   

Itämaista tanssia joskus kutsutaan myös kansanomaisesti vatsatanssiksi tai napatanssiksi. Egyptissä ja muualla arabiankielisellä alueella tätä tanssia kutsutaan myös nimellä Raqs Sharqi ja Turkissa on käytössä nimi oryantal dansi (tai pelkästään oryantal).
Tyylejä:
 • Raqs Baladi ”tanssi maan”, se on lähtöisin maaseudulta ja kylistä. Tämän päivän Egyptissä tanssittava tyyli pohjautuu pitkälti sen pehmeisiin liikkeisiin.
 • Raqs Sharqi ”itämainen tanssi” on kehittynyt ajan myötä “maalaistanssista” enemmän kaupunkiin ja kabareihin sopivaksi. Sille on ominaista virtaava tyyli ja tarkat voimakkaat liikkeet.
 • Raks Shamadan ”kynttilätanssi” on perinteinen Egyptiläinen hääseremoniassa esitettävä tanssi, jossa pään päällä pidetään kynttiläkruunua (klob).
 • Oriyantal Dansi on turkissa käytetty nimitys itämaisesta tanssista. Egyptiläinen vatsatanssi on tunnettu maltillisuudesta ja tyylikkyydestä, kun taas turkkilainen vatsatanssi on leikkisä ja estoton.
 • Raqs al Assaya ”sokeriruoko tanssi”.
 • Raqs al Saif ”miekkatanssi” Perimätiedon mukaan nainen osoitti tällä tanssilla kunnioitusta ja uskollisuutta miehelleen
Lue lisää: shamadaan
wikipedia
      
  Monipuolinen sivusto (tässä eri tyylejä): Itämaisen tanssin maailma
  estraditanssi      baladi     raks sharqi     aleksandrialaistanssi     andalusialaistanssi     dabka     zar     fellahitanssi     haggala     kavaasitanssi     khaligi     marokkolaiset tanssit     nuubialaistanssi      saiditanssit     simsimiyya (portsaidi, bambuteija)     tunisialainen tanssi     tribal     disco orienta
  ♪   

  SAIDA in Moscow “Assembly”
  Guide to Belly Dancing - Dance 2 featuring Mihaela Coman
  Renata Lobo Portugal Lisboa 2007
  JU Marconato Belly Dance
  Tara belly dancer London Drum Solo
  Natalya Antipova (Latifa)
  Clarice Bonini _ Teatro Marista

  opetusta ja näyttöjä / how to do this
  “Bellydance: Instructivo de Saida & Mario Kirlis” (2005) - Ritmo “Baladi”
  leila loberse, pasos basicos de la danza arabe,pecho,shimy de hombro y cadera
  Pasos básicos de la danza Árabe, Camello, Leila Loberse

  ryhmässä / a group
  Belly Dance workout by amira mor
     

  6 kommenttia:

  Anonyymi kirjoitti...

  C'est très intéressant, ce que tu nous expliques là, Orvokki.
  J'apprécie beaucoup tes textes et tes vidéos.
  Merci et bonne fin de journée!

  Kaya kirjoitti...

  Hyvä Orvokki, tämä on niin hyvä. Rakastan vatsa tanssia niin paljon. Kun Ajoin autolla 50 kilometriä päästä vatsa tanssii kilpailun suuri puisto. Ja minä ejoyed heidän esityksistään kovasti.

  Laadukkaita videoita!! Ja ihana viesti. Kiitos paljon jakaa kanssamme tämän tyyppistä tanssia.

  Lähetän sinulle lämpimästi toiveita ja monia halauksia.

  helmiina49 kirjoitti...

  Olen aina pitänyt tästä tanssista, vielä kun oppisikin:)
  Kiitos Orvokki..

  Mustaleski kirjoitti...

  Mitä lienee se zumba jota täällä on menossa, jotain vatsatanssin ja voimsitelun väliltä? Bailatinokin olisi ollut yhtenä vuonna mutta...

  orvokki kirjoitti...

  Mustaleski... ???

  maximex kirjoitti...

  Mustikselle.

  Taitaa olla pikkupiirin yhteinen julkis salaisuus...
  ...se tanssi...

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...