sunnuntai 25. syyskuuta 2011

45. Boogie WoogieBoogie woogie, toiselta nimeltään barrelhouse, on Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa kehittynyt etupäässä pianolla soitettava afroamerikkalaisen musiikin tyylilaji. Se on periaatteessa nopeaa bluesia, mutta toisinaan se halutaan nähdä myös osana jazz-musiikin traditiota.

Toisen maailmansodan jälkeen syntynyt nuorisokulttuuri toi 1940-luvulla muhineen rock’n’roll-musiikin pintaan. Boogie woogie kuuluu Rock’n’swing-tansseihin, ja on peräisin nostalgiselta 50-luvulta. Silloin nuorison suosikkimusiikki vaihtui puhtoisesta swingistä paheellisempaan rhythm & bluesiin ja rock'n'rolliin. Tämä muutti myös tanssin: swing-musiikkiin tanssittavaan lindy hopiin lisättiin energisyyttä ja iskevyyttä, ja lisäksi 50-luvun ilmapiiri antoi tunnuspiirteitä tanssille.  Yhdysvalloissa käden ali pyörittiin villisti tyttöjen kellomekoissa ja poikien vahatuissa vesikampauksissa. Uudenlainen vapauden tunne ja boogie woogie saapuivat Elviksen ja muiden 1950-luvun rokkareiden mukana myös Suomeen.

Boogie Woogie on paritanssi, jota tanssitaan alkuperäiseen Rhythm and blues- ja swing-pohjaiseen rock’n’roll- musiikkiin kaikilla musiikinnopeuksilla ja avoimessa tanssiotteessa. Tanssiminen perustuu ns. vapaaseen vientiin. Oleellista on musiikkiin eläytyminen, improvisointi ja tulkinta.

Tällä hetkellä boogie woogiea tanssitaan lähinnä Euroopassa. Yhdysvalloissa laji tunnetaan miltei samassa muodossa nimellä east coast swing.
♬  ♫ 


Nykyään Boogie Woogie on hyvin suosittua niin kilpatanssina kuin sosiaalitanssinakin Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. EM- ja MM- kilpailuja järjestetään säännöllisesti vuosittain.

Vuonna 1995 Suomen Tanssiurheiluliitto hyväksyi Boogie Woogien mukaan kilpatanssiperheeseen omaksi erillislajikseen. Koska tanssittava musiikki tulee pääosin 50-luvulta, on koko esiintyminen pukeutumista myöten tuon ajan tyylistä.
Wikipedia


♬  ♫ 

Boogie woogiea tanssit kun yökerhon dj soittaa old fashion -rokkibiisejä, mummon levyltä kaikuvat fifties-klassikot, Agentsit hellivät kansaa rautalangalla, tanssilavalla kuulutetaan jive-biisi tai kun musiikin määritteenä on neo-swing.

Boogie-woogie näyttää tosi upealta. Nopeaan musiikkiin tanssittaessa tanssijat näyttävät leijailevan viisi senttiä korkean pilven päällä, jalkatekniikka pursuaa energiaa ja liikkuminen on räjähtävää mutta silti pehmeää ja sujuvaa. Tanssi on iloista ja humoristista ja tanssikuviot monipuolisia ja kekseliäitä. Hidas musiikki on tunnelmaltaan sensuellimpaa ja niin myös hidas boogie-woogie. Siinä aistikasta liikkumista rytmittävät musiikin huippukohtiin osuvat taivutukset ja muut näyttävät kuviot. Boogie-woogiessa nainen on viehättävä ja naisellinen; mies puolestaan on vahva ja cool. Tosin sukupuolirooleillakin leikitellään, vakavaahan boogie-woogie ei missään tapauksessa ole.


Oleellista boogie-woogiessa on musiikin tulkinta: breakit, fraasit, kappaleen luonne ja muut musiikin piirteet näkyvät tanssissa. Parhaimmillaan tanssijat ovat kuin bändissä mukana - vartalot instrumentteinaan. Boogie-woogien valmennuksessa musiikin tulkinta on vahvasti mukana, ja boogarit tunnetaan hyvinä musiikin tulkitsijoina, myös muissa tanssilajeissa.
Tanssimuusikon käsikirja
♬  ♫ 


♬ 

15 minuuttia:
World Champions Boogie-Woogie 1991-2009

tanssi.net
Boogie Woogie -termistöä

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Super, comme toujours! Ah si seulement je pouvais danses comme ça!...
Bon début de semaine!

Ripsis kirjoitti...

Nautittavaa ja iloista katseltavaa. :)

Marty kirjoitti...

wonderful wonderful ! I love boogie woogie ! that makes me happy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...