keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

15. cha cha

t tämä

   
Cha cha on mukavan letkeä tanssi. Tätä soitetaan lavoilla useitakin kertoja illassa, tosin määrä riippuu orkesterista. Vielä (10-)15 vuotta sitten aniharva pari tanssi cha chata, mutta nyt se on ihan yleinen osaamistanssi. Ja tietenkin tyylejä on yhtä monia kuin on tanssijoitakin. Mutta yhtä kaikki, kaikki tanssijat siitä nauttivat. Kilpatanssi-cha cha on aikalailla erilaista kehon hallinnan suhteen, ne ken sitä harrastavat tanssivat cha chan siten, mutta se ei ehkä ole cha chan perimmäinen tarkoitus lavoilla.
 
Cha cha on rytmillisesti uusin latinalaistanssi. Se on alkuperältään kuubalainen populaaritanssi. Musiikin kehitti säveltäjä Enrique Jorrín danzón-mambon pohjalta. Tanssin alkuperäinen nimi oli cha-cha-chá, paino viimeisellä tavulla. Jorrín keksi nimen kuunnellessaan tanssijoiden jaloista lähtevää ääntä. Kun ihmiset tanssivat ulkoilma ravintoloissa chachaata ja hiekan murusten jäädessä kenkien ja lattian väliin niistä lähti ääni cha-cha-cha.
   


Tässä 2 eri tyyliä tanssia cha chata: lava- ja kilpa-cha cha. 
Jokainen arvatkoon, kumpi on kumpaa :) 


Alkuaikoina parit järjestäytyivät jonoksi ja myöhemmin ympyräksi. Eurooppalaiset tanssinopettajat kehittivät cha chata täkäläiseen kulttuuriin sopivaksi 1950-luvun lopulla. Tanssia kutsutaan joissakin lähteissä myös triple-mamboksi.

Cha-cha on kilpatanssi ja se lasketaan kuuluvaksi latinalaistansseihin. Viime vuosina se on kasvattanut suosiotaan myös lavatanssina.

Cha cha on yleisimpiä lavoilla tanssittavia lattareita. Cha-chassa tehdään runsaasti jivestä tuttuja “kädenalituskuvioita”, mutta perusaskel on hyvin erilainen. Sen rytmi on muihin lattareihin verrattuna hiukan haasteellisempi, mutta askeleet ovat melko helpot. Cha Cha kuuluu tanssilavojen orkestereiden ohjelmistoon jo lähes takuuvarmasti.

Tempoksi määritellään eri lähteissä 30-34 tahtia/min.
Lähteet mukaellen Wikipedia, tansinet ja google
   

   

Videolinkkejä:
lapsipari:
http://www.youtube.com/watch?v=lU2d_TAbhvo

Perusteellista saksalaista oppia:
Get the dance - Cha Cha
http://www.youtube.com/watch?v=dMbEOiHYCRY

Vuoden 1967 saksalaisopetusta, mainio ja tehokasta:
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Cha-Cha-Cha 1967
http://www.youtube.com/watch?v=z0T6-cL5TZE

   

 

 

2 kommenttia:

syysmyrsky kirjoitti...

Mua alko naurattaa,kun muistan,että tätä tanssia olen TODELLA joskus ihan harjoitellutkin:)Kiva tanssi,jos osaa.....

Mustaleski kirjoitti...

Kiva tanssi tämä cha cha.. olet uusinut sivua taas, siis värin ja ylläolevan kuvasi ainakin..mukavaa ja selkeää:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...