torstai 24. maaliskuuta 2011

12. (lava)polkka


Kun ei kunnon polkantanssia löydy, 
niin tämä säkkijärvi on peruspolkkaa parhaimmillaan, soitettunakin. 

         ♪   

Polkka, jota edelleenkin soitetaan ainakin Etelä-Suomen lavoilla ja tanssipaikoilla kerran illassa, on semmonen pakollinen juttu. Ja moni tätä hyppiikin. Mutta myös tuota “swingpolkkaa” polkan tahtiin.


Aikoinaan, jotain 15 v sitten, olin tunnin, pari polkkakurssilla, ja enpä ole niin nauranut tanssitreeneissä kuin silloin. Kun en millään saanut itseäni “ylös-hyppyyn”, ja entäs, kun piti parin kanssa suorittaa hypyt, pyörimiset ja etenemiset.. :). Polkka sai jäädä suosiolla pois repertuaaristani. Mutta olisi se varmaan ihan mielenkiintoista oppia... mutta...siihen tarvittaisiin yksityisopettaja ja pitkää pinnaa :), joten jääköön, onhan tässä nyt jo ikääkin, ja on muita hauskoja tansseja joita voi tanssia.

Polkan tahtiin on toisaalta kiva mennä buggaa tai fuskua. Mutta yleensä sitä on vaan, istuu ja katselee.


         ♪ 

Kansantansseistakin tuttu polkka on ehkä hikisin lavatanssi. Polkassa liikutaan usein vauhdikkaastikin lähes matalalennossa ja voimakkaasti pyörien.

Polkka on nopea tasa-jakoinen tanssi. Se on syntynyt 1830-luvulla itäisessä Böömissä nykyisen Tsekin alueelta. Tanssin alkuperäinen nimi pulka tarkoittaa lyhyttä/puolta askelta. 1850-luvulle tultaessa polkka oli levinnyt ympäri Euroopan ja myös Amerikan mantereelle. Suomeen polkka tuli tiettävästi ensiksi länsirannikolle 1840-luvulla. Suomalainen polkka on keskieurooppalaista polkkaa nopeampaa ja siinä on runsaasti variaatioita.


Tanssissa paino on pääosin päkiöiden varassa. Polvet pysyvät tanssissa melko suorina, nilkoista sen sijaan joustetaan voimakkaasti. Tahdissa on neljä iskua. Perusaskelikko alkaa tasahypyllä, sitä seuraa vuorotellen vasemman ja sitten oikean jalan askel ja ponnistus hyppyyn. Neljännellä iskulla ollaan ilmassa ja hyppy päättyy tasajalka-alastuloon seuraavalla ykkösiskulla. Tilassa liikkuminen tapahtuu siten, että jompikumpi kylki on menosuuntaa kohti. Parittain tanssittaessa tilassa liikutaan tavallisesti tanssisuuntaan eli vastapäivään.

Helppoa....?..  :) 

         ♪ 

Hieman perinteistä polkkaa kansantanssin merkeissä!
Rimpparemmi: Small is Beautiful1 kommentti:

Plätty kirjoitti...

Oi, kun oli haikeeta kattella noita ihania polokantanssijoita, ku ei ennää noi omat jalat kestä, eikä henki kuluje.
Tuossa kansantanssivideossa oli aluksi hamboa, sitten oli niitä polokkaesityksiä. Lopuksi ootin, että noilla miehillä olis ripaskaa, mutta sitä ei ollu:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...