torstai 18. huhtikuuta 2013

90. JazzJazztanssi perustuu afroamerikkalaisen kulttuurin,  jolla on tanssi jokaista elämän tapahtumaa varten. Jazztanssin liikkeitä on syntynyt mm. jäljiteltäessä mustan työväestön työasentoja.

Suurin osa jazztanssin kehitystä, kuten modernin ja steppitanssin, on tapahtunut Yhdysvalloissa. Uudessa maassaan mustat lisäsivät tanssiin irlantilaisia jalkarytmejä sekä omia vapaita käsivarsiliikkeitään.


Jazztanssin katsotaan saaneen lopullisen muotonsa v. 1915-20 tienoilla. 1930-luvulla jazztanssi alkoi todellisen kasvunsa ja kehittymisen.

Jazztanssille ominaista ovat taivutetut polvet ja se, että kehon keskus on lähempänä maata, kehon eri osien eristäminen toisistaan (=isolation) eli lantio, olkapäät, pää ja rintakehä, liikkeen rytminen vaihtelu (polyrytmisyys, synkopointi) sekä kahden eri rytmin kulkeminen yhdessä kehossa.

Tanssija käyttää koko vartaloaan ilmaisemaan itseään ja liike väreilee ulos arvaamattomasti; välillä pehmeämmin toisinaan hyökkäävästi. Jazztanssi terävöittää mm. rytmitajua ja lisää reaktionopeutta.


Jazztanssilla on ollut vuosikymmenien ajan ja on edelleen keskeinen sija musiikkiteatterin koreografiassa. Klassisena esimerkkinä voidaan mainita Leonard Bernsteinin musikaali West Side Story, joka teki tanssia tunnetuksi 1950- ja 1960-luvuilla. Esitysten luonteen mukaan jazztanssia yhdistellään muiden nykytanssin muotojen kanssa. Lisäksi jazztanssia käytetään usein musiikkivideoiden visuaalisena tehokeinona.

Suomeen jazz tuli 1960-luvulla ja ensimmäisiä opettajia oli Tamara Rasmussen.


Jazztanssin piiriin kuuluu laaja kirjo erilaisia tyylejä showtanssista tanssitaidetta edustaviin muotoihin.

Showjazz
Dynaamista liikkumista ja monipuoliset tanssisarjat.
Esityksessä kiinnitetään erityisesti huomiota: ilmeikkyyteen, ilmaisukykyyn ja oman persoonan rohkeaan esilletuomiseen.

Jazztanssi
Jazzissa on elementtejä vanhasta afrikkalaisesta ja afroamerikkalaisesta modernista tanssista sekä stepistä. Tanssityylille tyypillisiä liikkeitä ovat mm. erilaiset jalanheitot ja -potkut sekä piruetit.

Moderni jazz
Moderni jazz on vahvasti tässä päivässä oleva tanssitekniikka, joka yhdistää nykytanssin ja jazztanssin. Laji on erittäin fyysinen ja kehittää monipuolisesti vartalonkäyttöä. Eri tasot - sekä lattiatyöskentely että isot hypyt kuuluvat lajiin kuten liikelaadun nopeat vaihtelut. Syvää tunnelatausta vaativat tanssisarjat parantavat tanssijan ilmaisua.Lyrical jazz
Lyrical jazz on vahvasti balettitekniikkaan pohjaava jazztanssimuoto, jossa yleensä musiikkina soivat hitaat balladit. Lajissa korostetaan musiikin tulkintaa kertomalla tarinaa tanssin keinoin. Liikkeessä usein korostuu jatkuvuus - flow - ja liikkeiden sitominen toisiinsa. Tärkeässä osassa tanssisarjoissa ovat piruettiyhdistelmät ja kevyet hypyt.

Streetjazz
Streetjazz on maailmalla suosittu tanssilaji, johon tutustuu katsoessaan Music TV:n videoita. Tanssisarjat ovat tätä päivää. Niissä yhdistyy jazztanssin tekniikka, showtanssin vauhdikkuus ja näyttävyys sekä eri streettanssilajien monimuotoisuus ja vaihtelevat rytmiikka.
Lainaukset mukaetuna:


Read in Eglish
About com Dance
Wikipedia

--------------------------------
Feeling Good” Dance Force
Black and Gold- Jazz Dance

Vinkkejä oppimiseen / How to do this
Aula de Jazz - Professor Edson Santos (Choreographed bar)
Modazz : Modern Jazz Dance
clase jazz contemporaneo - precalentamiento 1 - Sandro Mattos
Beginner Jazz Dance Moves: Basic Jazz Dance Turns
Jazz Dance - Performing a Fouette Turn

5 kommenttia:

Selma kirjoitti...

Tännehän voisi tulla ihan tanssikurssille :)

Ripsis kirjoitti...

Todella hienoja esityksiä, kuin taidetta.
Kylla on jazzista moneksi!

Malyss kirjoitti...

I must tell you that I know ABSOLUTELY NOTHING about dance!(now , I'm ashamed! Ü)But I hope to learn with you! That's the first time that I see a blog about dance, i'm very impressed!

Liplatus kirjoitti...

Mielenkiintoinen kiehtova postaus, antaa tietoa tällaiselle tansseista tietämättömälle.Makoisa kaunis blogi.:)

Fernando Santos (Chana) kirjoitti...

Excelentes vídeos de bela dança....
Cumprimentos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...