tiistai 8. helmikuuta 2011

001. Valssi (suom.)
Tottakai valssista pitää aloittaa, sehän on lavojen ykköstanssi edelleenkin. Sen vaikutelma saa, kun orkesteri kajauttaa valssin ensitahdit. Parketti täyttyy nopeasti, myös niistä muuten-vain-istuvista pareistakin, vaikka valssi on tanssi, joka vaatisi paljon tilaa.

Nykyisin valssiin tanssitaan kädenalituskuvioitakin, ja on toisia ken tekee siitä mielenkiintoisemman esim. jättämällä yhden tahdin väliin.


Valssi on nykyisistä seuratansseista vanhin. Sen jälkiä voidaan seurata ainakin 1500-luvulle asti, joidenkin tutkijoiden mielestä jopa 1200-luvulle. Valssin ikä riippuu osittain siitä, mihin vedetään raja nykyisen valssin ja sen edeltäjien välille. 1700-luvulla tanssi joka tapauksessa levisi eurooppalaisen yläluokan keskuuteen suunnilleen nykyisessä muodossaan, ja porvaristo omaksui sen innolla heti Ranskan vallankumouksen jälkeen.

Paheksuntaa se aiheutti aikoinaan sen vuoksi, että se toi tanssiparit lähemmäksi toisiaan kuin silloin yleiset seuratanssit. 

Franz Lanner ja Johann Strauss antoivat sävellyksillään valtavan panoksen valssin suosiolle ja vaikuttivat myös sen luonteeseen nostamalla nopearytmisen version valssin standardimuodoksi.

Vanhin tunnettu tieto Suomesta on 14-vuotiaan Jacobina Charlotte Munsterhjelmin päiväkirjasta. Vuonna 1800 hän kertoo tanssineensa joitakin valsseja.


Valssi on nimitys tietynlaiselle 3/4-tahtiselle musiikille ja siihen tanssittavalle tanssille. Pääpaino on yleensä tahdin ensimmäisellä iskulla. Tyypillisimmillään valssissa pyöritään täysi käännös kahdella tahdilla eli kuudella askelella. Pyöriminen on normaali tanssitapa; suoraan eteneviä askeleita käytetään vain suunnan vaihtamiseen ja silloin kun tilan puute estää kääntymisen. Valssia tanssitaan suljetussa otteessa, ja miehen ja naisen askeleet ovat samanlaiset. Askelikko voidaan tanssia eteenpäin, taaksepäin tai pyörien myötä- tai vastapäivään.

Valssi on tanssi, joka kulkee kirjaimellisesti suvussa, sillä äidit opettavat sen pojilleen. Luonnollisesti se on myös olennainen osa suomalaista hääkulttuuria.
Lähde: mukaeltu Wikipediasta

Kaikille lavatanssijoille valssi on tietenkin tuttu, sillä valssilla tanssit aina alkavat ja valssi on se illan viimeinen tanssi. (Ja illan aikana yks kaks valssia näiden välissä.)

Opettele valssia:
Elixir - valssia oppimaan -setti - Susa Matson opettaa

Kertomuksen kirjoittaminen tanssista on kirjallisuutta, 
mutta se ei ole tanssia.
Martha Graham
Päivitetty joulukuussa 2013

2 kommenttia:

marizan42 kirjoitti...

Allekirjoitan kaiken sanomisesi valssista, aamen.

Plätty kirjoitti...

Kyllä valssi on hieno tanssi parhaimmillaan, se on kuin meren aallon keinuntaa. Vaatii tosin hyvän tanssittajan saadakseen siitä täyden nautinnon:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...