maanantai 14. helmikuuta 2011

002. humppa


Videolla esiintyykin lähes kaikki humpan eri versiot.

Toinen lavojen kestosuosikki on humppa; jotkut pitää humppaa tylsänä tanssitapana, mutta ei se pidä lainkaan paikkaansa, sillä humpasta on monenlaisia variaatioita tänä päivänä... Hauskimmillaan humppa on ollut kävelyhumppana niin että olo on kuin porschen kyydissä kun pujotellaan parien lomitse.
Suurin "hitti" näinä päivinä on kuviohumppa, jota me tanssitaan myös buggina (tuoteselostus myöhemmin .. :). Perinteistä vaihtoaskelhyppy-pomppuhumppaa näkee enää harvemmin. Nuorison suosiossa on sambahumppa, jota tanssitaan monin vaihtoaskelin ja kuvoiden... Ja tanssikursseilla ne opitaan, ... ja parketilla.

 

Nimen ”humppa” keksi Antero Alpola 1950-luvulla radio-ohjelmaan Kankkulan kaivolla; Alpolan kerrotaan poimineen sanan Saksan Oktoberfestistä, jossa paikalliset kuvailivat orkesterin soittoa sanoilla “humpa-humpa-tättärää”. Tunnettu orkesteri siltä ajalta oli Teijo Joutsela ja Humppa-Veikot.

Tanssi oli kuitenkin olemassa jo paljon aikaisemmin eri nimillä, mm. ”jatsi”, “pisto” ja ”foksi”. Vaihtoaskelhumppa palautuu todennäköisesti two-stepiin ja kävelyhumppa one-stepiin. Edellinen saapui Suomeen vuonna 1910 ja jälkimmäinen 1913.

Suomalaiseksi humpan tekee nimenomaan sen soveltaminen paritanssiin, muualla eloisia humppasävelmiä tanssitaan erillään.

Nykyään kävelyhumppa ja vaihtoaskelhumppa ovat eriytyneet, mutta aikaisemmin on tanssittu myös niiden sekoitusta, joissa on otettu vuorotellen vaihtoaskelia ja kävelyaskelia. Kävelyhumppa oli sotien jälkeen vallitseva 1950-luvun loppuun asti, mutta sen jälkeen vaihtoaskelhumppa syrjäytti sen suuressa osassa maata pitkäksi aikaa. 1900-luvun lopulla kävelyhumppa alkoi uudelleen vallata alaa Etelä-Suomessa ja on noussut siellä vallitsevaksi tyyliksi. Nilkku on pohjoinen tyyli, Etelä- ja Keski-Suomessa se on ollut harvinaisempi.
Mukaeltu Google ja WikipediaHumpan eri tyylejä
  • Perinteisin tapa tanssia humppaa on ottaa hypähtäviä vaihtoaskeleita joka askeleella. Tätä tanssitapaa kutsutaan humpan lisäksi muillakin nimityksillä, kuten vaihtoaskelhumppa, hyppyhumppa, triplestep-humppa ja sambahumppa.
  • Kävelyhumppa  perustuu kävelyyn. Tässä humpan muodossa nainen usein liikkuu kasvot tanssisuuntaan miehen vierellä. Mies vaihdattaa naista puolelta toiselle ja vie "kainaloon" käsien ollessa "solmussa".
  • Kuviohumppassa tehdään etenevän kävelyaskelluksen aikana erilaisia tanssikuvioita  ja kädenalituksia. On kuin "kuvioitu" kävelyhumppa.
  • Humppafoksi eli ”Nilkku”, jossa tanssipari etenee foksin kaltaisilla perusaskelilla. Mies ikään kuin ”aristaa” vaihtoaskeleessa oikeaa jalkaansa, nainen vasentaan josta nimitys ”Nilkku”. Nilkkuhumppa rytmittyy erilailla suhteessa perinteiseen humppaan. Tässäkin tehdään kuvioita, pyörähdyksiä ja kädenalituksia ja tanssitaan usein rinnakkain kasvot menosuuntaan.
  • sambahumppa, joka on varsinkin nuorten tanssijoiden suosiossa. Uusissa tansseissa perinteisiin kuvioihin yhdistetään esimerkiksi lattaritansseista tuttuja piirteitä.
Nuo humppatyylit sekoittuu viimeistään sitten parketilla, luulen ettei puhdasta tyyliä tanssi juuri kukaan. Ainoa selvä ero eri tyyleillä on vaihtoaskelhumppa kontra muut humppatyylit.

Humppamusiikkikin on parhaimmillaan kaikkea muuta kuin tylsää. Musiikki on 2/4 tahtilajia ja selkeästi jaksotettua nopeudeltaan noin 56-64 tpm.

Tanssi ensin. Ajattele sitten. Se on luonnollinen järjestys.
Samuel Beckett

Päivitetty joulukuussa 2013

4 kommenttia:

Anjuusa kirjoitti...

Tykkään kuviohumpasta kaikin kuvioin, sitä vaan aika harvat osaavat viedä aistikkaasti. Siitäkin se on kivaa, kun voi ottaa ruuhkan tullessa peruutus askelluksia (jos vaan mies älyää).
Tavallinen vaihtoaskeljuttu ei niinkään kiinnosta, jossa vaan tylsästi mennään samaan suuntaan.

Mustaleski kirjoitti...

Minä hyppelen miten sattuu ja katson pysyykö mies edellä vai jäljessä, kerran olen lentänyt nurinkin, jonka jälkeen humppa tuntui vähän aikaa turhan vauhdikkaalta...

marizan42 kirjoitti...

Kaikki muut humpat on kivempiä tanssia, paitsi perinteinen. Yleensä menen "piiloon", kun tulee humppa, ei ole minun lemppari.

Mustaleski kirjoitti...

Kyllä humppa olisi kivaa osata, edes se perinteinen Marizan, tosin minun kanssani voi olla vähemmän perinteistä:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...