Lavatanssin pikkuvinkit



Juha Laineen mietteitä:
Seurojen talolla tanssittiin, ja haitari haikeesti soi… Melankolinen iskelmä saa monen suomalaismielen herkistymään. Kesällä tanssimusiikki ja lavojen ainutlaatuinen tunnelma houkuttavat parketille niin vanhat kuin nuoretkin.

Lavatanssin kultakaudella 1950-luvulla Suomessa järjestettiin tansseja noin kolmella tuhannella seuraintalolla ja tuhannella tanssilavalla. Tänä kesänä Suomessa tanssitaan ainakin kolmella sadalla lavalla. Perinteinen tanssipaikka on metsän siimeksessä tai järven rannalla, ja sisätiloissa ovat vain lava ja kahvila. Kaupallisten huvikeskusten lisäksi maassa on lavoja, joita pyörittävät kyläyhdistykset tai urheiluseurat talkoovoimin.

Television tanssiohjelmat lisäävät harrastusta
Lavatanssit kuuluvat perinteisesti juhannuksen viettoon, vaikka lavoilla käydään muinakin viikonloppuina. Nekin jotka käyvät lavoilla vain kerran vuodessa, suuntaavat tansseihin juuri juhannuksena.

Aamu-tv:ssä vieraillut lavatansseista väitellytkin tanssin harrastaja Juha Laine hurahti lavatansseihin opiskeluaikanaan Jyväskylässä. Kaikki alkoi muutaman illan lavatanssikurssista, jonka jälkeen Laine meni yksin ensimmäisiin tansseihin ja sillä tiellä ollaan.
Laineen mielestä 2000-luvun tanssilavat ovat profiloituneet kuten muutkin illanviettopaikat.
- Hyvin vaihtelevia lavoja ja ihmisiä. On lavoja jolla käy vanhempia yli viisikymppisiä, ja sitten on lavoja joilla käy nuorempia 16-vuotiaista kolmikymppisiin.

Vinkkejä aloittelijoille
Lavalle mennessä ei tarvitse olla ammattitanssija, mutta tanssin pyörteisiin pääsy on helpompaa, kun osaa muutaman vakiotanssin alkeet.
  • Suosittelen, että olisi hyvä käydä jonkinlainen tanssikurssi tai pyytää isää tai äitiä näyttämään valssinaskeleet.Jos ei halua erottua pukeutumisellaan on hyvä noudattaa klassista linjaa.
  • Miehillä kauluspaidat ja suorat housut on tavallisimpia. Naisilla näin juhannuksen aikaan kukkamekko on klassikko. Naisetkin voivat jo nykyään käyttää myös housuja, se ei ole ongelma.
  • On hyvä muistaa, että miesten ei kannata lähteä tanssimaan ainakaan näin kesällä puvussa ja kravatissa, sillä se on turhan lämmin asu tanssimiseen. Naisten taas on hyvä välttää liian tiukkoja tai lyhyitä hameita, jotka haittaavat tanssimista.
  • Kengät on syytä valita tarkkaan. Piikkikorkoja ja sandaaleja pitää välttää oman ja toisen turvallisuuden vuoksi. Aloittelijoilla hyvät kengät on kovapohjaiset hyvin istuvat kävelykengät.
Tarkat käytöskoodit
  • Lavoilla tarjoillaan alkoholia, mutta humalaisia ei hyvällä silmällä katsota. Humalaiselle ei tanssilupaa helposti heru. Myöskään asiattomat ehdotukset tai koskettelu tanssin ulkopuolella eivät kuulu lavojen käytöstapoihin.
  • Ennen tanssia lavoilla on asetelma, missä miehet seisovat omissa riveissään ja naiset omissaan. Lisäksi toisessa päässä seisovat vanhemmat ja toisessa nuoremmat tanssijat. Jos haluaa päästä tanssimaan, kannattaa seisoa eturivissä ja omanikäisten joukossa.
  • Reipas hymy kasvoilla, niin varmasti pääsee tanssimaan. Lisäksi myös omalla vuorolla pitää aktiivisesti hakea tanssimaan, niin sitten sinua haetaan takaisin.
  • Tanssista kieltäytyminen on lavalla suora merkki siitä, että jokin on pielessä. Kirjoittamaton sääntö on, että tanssista saa kieltäytyä vain, jos hakija on humalassa tai on jotenkin muuten käyttynyt epäsopivasti. 
Lähde: YLE Uutiset / K.T.
♫    ♪ 

♫  ♫    ♪

Kaksi tanssialan konkaria, Tanssipaviljonki Tulenliekin Katri Rytkönen sekä huvi- ja tanssikeskus Metsälinnan Juhani Kettunen kertovat, miten tanssilavojen uusavuton pääsee harrastuksessaan alkuun.

Kaipaatko uusia sosiaalisia kontakteja, kunnonkohotusta,­ ja haluatko olla trendikäs?
Tanssilavoilta saat kaikkea tätä ja lisäksi kunnon maalaisromantiikkaa. Kesäsuomi on täynnä idyllisiä tanssilavoja, joissa käy esiintymässä huippusuosittuja artisteja. Moni kaupunkilainen ei ole koskaan elämässään käynyt perinteisellä tanssilavalla. .
Heitä varten on kerätty vinkkejä siitä, miten lavalla kuuluu olla ja käyttäytyä.

Mitä päälle?
Tanssilavoilla käy paljon alan aktiivisia harrastajia, jotka panostavat pukeutumiseen. Satunnaisen kävijän ei kuitenkaan tarvitse vaatetuksesta stressata. Tanssipaikoissa ei ole mitään dress-codeja. Kenkiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.
  • Lenkkareissa ei missään nimessä saa tulla. Kyllä tanssikenkien pitää olla nahkaa.
  • Jopa farkuissa voi hyvin tulla tanssimaan sukupuolesta riippumatta, mutta hame taitaa naisilla olla kuitenkin edelleen se suosituin asuste.
Kuka hakee ja ketä?
Naiset ja miehet saavat vapaasti hakea toisiaan tanssiin melkein koko illan ajan. Yksi tunti illasta on kuitenkin varattu kokonaan naistenhakuun. Tänä aikana vain naiset saavat hakea haluamiaan partenereita tanssiin. ”Naisten tunti” antaa naisille myös hetken rauhan katsoa vaikka illan artistia. Naisten tunti on yleensä aikavälillä klo 22-24, ja se on perinne, jota tanssikansa haluaa.

Naiset ovat nykyään niin rohkeita ja aktiivisia, että pakko niillä on olla oma tunti.
Illan kuluessa meno tanssilattialla voi yltyä hurjaksi. Silloin on vaarana jäädä jalkoihin, jos ei hallitse minkäänlaisia tanssitekniikoita. Tanssipaikoilla on varauduttu myös tähän. Monissa paikoissa on tanssikursseja, jotka pidetään ennen illan varsinaisia tansseja. Vetäjinä toimivat alan ammattilaiset.

Säästä voi aina puhua
Tanssiminen on intiimiä ja vieraan ihmisen kanssa se voi olla jopa vaivaannuttavaa. Tanssiessa voi kokeilla vaikka taitojaan suomalaisessa small talkissa. Sää on aina varma puheenaihe, josta jokaisella on aina sanottavaa. Myös hiljaa voi olla.
  • Alkoholia ei kannata nauttia liikaa, koska hakijat vähenevät ja tanssiminen on kunnon kannalta rankkaa puuhaa. Kossupulloja ei siis enää korkkailla saunan takana. Se oli enemmän 60-luvun juttu. Ei sitä enää niin paljoa tapahdu.
Loppuillasta pääsee kotiin tanssipaikkojen järjestämillä, usein ilmaisilla linja-autokuljetuksilla. Vaihtoehtoisesti voi ostaa itselleen tanssipaketin, johon kuuluu myös majoitus. Lisätietoja paketeista ja kuljetuksista saa tanssipaikkojen nettisivuilta.
Lainaus/Teksti: P.N.
♫  ♫   

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...