maanantai 29. joulukuuta 2014

119. Afrikkalaisia tanssejaNyt niputan kokonaisen maanosan samaan blogiin, vaikka siellä on monta valtiota, paljon erilaista kulttuuria, perinteitä ja tanssia. Mutta vaikeahan näitä olisi eroitella, varsinkin kun lainatut tekstit käsittelevät afrikkalaista tanssia kokonaisuudessaan.

Ghana

"Mitä afrikkalainen tanssi on? Entä musiikki?
Afrikka on suuri manner ja jokaisessa maassa on lukuisia etnisiä ryhmiä, joista varmaankin suurimmalla osalla on omat tanssinsa. Tansseissa on sekä yhtäläisyyksiä että eroja yhtä paljon kuin kansojen asuinpaikoissa ja -oloissa.

 Botswana

Olivatpa tanssit minkälaisia tahansa, niissä on oleellista yhteisöllisyys. Tanssijan ja muusikon kommunikointi, tarkat askel- ja rytmikuviot samoin kuin improvisaatio kuuluvat yleensä kaikkiin tansseihin. 
Rumpurytmit liittyvät tansseihin .....

Sénégalaise

...Tanssissa on tärkeää liikkeen rytmitys ja rytmin ymmärtäminen. Askeleet ja kehon osien eriaikainen liike voi olla hyvin tarkkaan määrättyä, mutta yleensä aina on tilaa myös improvisaatiolle ja tanssijan omalle tulkinnalle. Linjakkaat kädet, lennokkaat hypyt ja taitoa vaativa keskivartalon käyttö ovat tyypillisiä länsiafrikkalaiselle tanssille, mutta toisaalta osallistua voi myös yksinkertaisella askelluksella. Hyvä tanssija tietää tanssin perusteet ja maustaa niitä omalla persoonallaan. Juhlissa tanssillinen ja musiikillinen leikinlasku on myös sallittu!

Kongo

Rituaalitansseissa on omat tarkoituksensa, ja joskus vain vihkiytyneet pääsevät niitä katsomaan tai osallistumaan seremoniallisiin juhliin. Tällaisia voivat olla erilaiset naamiotanssit tai vaikkapa metsästäjien rituaalit ennen metsästystä."

Mali

"Afrikka on suuri maanosa, jonka jokaisella heimolla on omat perinnetanssinsa, jotka eroavat toisistaan aikalailla. Samoja heimoja voi löytyä useasta eri maasta esim. fula-heimoa tapaa Guineassa, Malissa, Gambiassa, Ghanassa jne.

Kenya/Masai

Vaikka eri heimojen sijoittuminen Afrikan kartalle ei aina noudatakaan valtiorajoja, jotain tyypillistä voidaan löytää eri maiden tanssiperinteistä. Esim. itäafrikkalaiset tanssit poikkeavat hyvin paljon länsiafrikkalaisista; tansanialaiset tanssit ovat askeltavia, melkeinpä stepinomaisia ja lantion sekä rintakehän liikkeissä on usein teräviä aksentteja; etiopialaisissa pääpaino on olkapäiden ja hartiaseudun lihaksien käytössä; ghanalaiset tanssit ovat hyvin maanläheisiä eikä niissä juurikaan hypitä, kun taas senegalilaisissa/gambilaisissa wolof- tansseissa hypitään villisti korkealle ilmaan; guinealaisten ja malilaisten heimojen tansseissa taasen käytetään hyvin paljon rintakehää ja koko vartaloa kokonaisvaltaisesti.

Zulu

Jokaisella afrikkalaisella tanssilla on siis oma tunnistettava rytminsä sekä muutama liike, joka on tälle tanssille ominaista. Afrikassa ei usein nähdä kyläläisen tanssivan kyläjuhlissa pitkiä koreografioita, joita me täällä tanssimme, vaan paria ko. tanssille tyypillistä liikettä."

Tshwane

Ethiopian

Batwa
 

Rwandan
------------------------------------------------------------------------
Muutama opetusvideo / Some lessons:


Five(ish) Minute Dance Lesson: African Dance: Lesson 2: Pelvic Isolation and Limb Throws
Five(ish) Minute Dance Lesson - African Dance: Lesson 3: Dancing on the Clock
-----------------
Linkkejä:
MASAI DANCING
Ballet Djoliba (Guinée Conakry) part1
Ballet Djoliba (Guinée Conakry) part2
EXPO BALLET CONGO DANSE
ballet africaine de guinee : l'héritage 3
Zambezi Express - The Amazing New African Dance Musical...
Les Ballets Africains de Guinee - la foret sacree
#6: “African Dance” Young Girls, Young Men & drum teacher dance at Dununba in Conakry, West Africa
--------------
afrotanssiyhteisö FB:ssä
https://www.facebook.com/afrotanssi

Read in english:
http://en.wikipedia.org/wiki/African_dance

Kiitos Vallattomalle mummelille, joka antoi vinkin ja toiveen ..

2 kommenttia:

Knipsa Passtscho kirjoitti...

Heips orvokki!
Thank you very much for showing all those dance videos.
I just took a lesson on the last one - I'm sweating now :D :))
Have a great and sunny day!
【ツ】Knipsa

Vallaton mummeli kirjoitti...

Kiva, kun kerroit tästä afrikkalaisesta osiosta. En malttanutkaan mennä nukkumaan, vaan katsoin tuon ensimmäisen videon. Se pieni vaahtosammuttajan kokoinen tyttö oli ihana. Oli siinä tanssissa tuttujakin kuvioita. Kiitos! Palailen myöhemmin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...