perjantai 8. huhtikuuta 2011

18. samba   

Samba... tanssi, joka ei oikein innosta (lavoilla tanssittaessa). Ehkä sen takia, kun moni mies vie sitä ikäänkuin  humppana, jossa joka askeleella on vaihtoaskeleet. Se on aika kuluttavaa. Sambaa kutsutaankin suomalaiseksi humpaksi. Mutta jos tanssiin saa hitusenkin sambahtavaa rytmiä, niin kyllä se silloin nippanappa menettelee.
Chachaa löi itsensä läpi aikaa sitten ja sitä tanssitaan paljon, mutta samba jäi varjopuoleen. On tanssi-iltoja, jolloin sambaa ei soiteta lainkaan. 

   

Samba on Rio de Janeirossa, Brasiliassa 1900-luvun alussa kehittynyttä musiikkia, jolla on portugalilaiset ja afrikkalaiset juuret. Portugalilaiset tutkimusmatkailijat löysivät eräällä retkellään kauniin paikan, jonka he nimesivät ”Tammikuun joeksi”, toisin sanoen Rio de Janeiroksi. Kolonialistit asettuivat paikoilleen ja orjia alettiin tuoda portugalilaisten alueilta Lounais-Afrikasta työskentelemään Bahian plantaaseille Etelä-Amerikan koillisosaan eli nykyiseen Brasiliaan. Orjat olivat tuoneet mukanaan batuque-rumpuja, ja sambatanssi alkoi kehittyä vastauksena rumpujen vahvalle rytmille – tanssia kutsuttiin sembaksi. Tanssin ja soiton avulla pystyi irrottautumaan arjen murheista. Edison Carneiron mukaan useimmat brasilialaiset populaaritanssit ovat kehittyneet juuri kyseisestä afrikkalaisesta rummuilla soitetusta batuquesta.

Vuonna 1917 julkaistua “Pelo Telefonea” pidetään ensimmäisenä sambajulkaisuna. Nykymuotonsa se sai 1940- luvulla. Nimi samba tarkoittaa afrikkalaista alkuperää olevaa tanssia. Samban rytmi ja tyyli ovat peräisin kansantansseista. Sen liikkeet ovat taas peräisin maxine ja ludlu -tansseista. Samba tuli tunnetuksi 2. maailmansodan lopulla.
   

   

1960-luvulla sambasta kehittyi sambarock, tyylilaji, jossa on vaikutteita soulista, funkista ja sambasta. Sambasta ja jazzista on kehittynyt tyylilaji nimeltään bossa nova. Ja Suomessa on vielä lavoilla tanssittava sambajive.

Sambatanssi on suosittu tanssi, joka voidaan jakaa soolotanssiin (riolainen karnevaalisamba) sekä parisambaan, jotka tyylillisesti eroavat toisistaan. Samba on myös yksi viidestä latinalaistanssilajista kilpatanssissa.

Parisamban tempo on perinteistä karnevaalisambaa hitaampi. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa. Parisamban peruselementti on baunssi, rytmikäs jousto polvista ja nilkoista, mikä johtaa voimakkaaseen lantionliikkeeseen.

Samban musiikki lasketaan yleensä tavalla yks-ja-kaks-kol-ja-nel.
Lähde: Wikipedia
   
Samba.flv
http://www.youtube.com/watch?v=p7tYxBfdGfA

saksalaista oppia
http://www.youtube.com/watch?v=3ZKIX91Nc_k
http://www.youtube.com/watch?v=RpfuyhJldLA

oppinäyttöä
http://www.youtube.com/watch?v=AmOZmkuhJ_M
http://youtu.be/o_bJdGNLLMA
   

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...