lauantai 30. huhtikuuta 2011

24. quickstep


    ♫ 
Tässä (tuttu) perustanssi, josta ei vauhtia puutu. Quickstep, lempinimeltään qvikkari, ei ole kuitenkaan näkyvä tanssi lavoilla. Yleensä tätä musiikkia soitettaessa ihmiset tanssii sen joko foxilla tai fuskulla. Mutta on kiva olla "kyydissä", jos joku sitä vie ja tanssii. Tosin se meno on silloin pienimuotoista siksak-mallia lavan ulkolaitoja kiertävänä, aivan toista kuin tuossa videossa. Mutta kivaa silti. 

    ♫ 

Quickstep on kevyt, pirteä tanssi, jonka jalkatyöskentely on vauhdikasta. Jalat nousevat kevyesti kuin jouset, tanssityyli on urheilullinen ja nopeatahtinen. Tanssin tulisi näyttää kuin tulisilla hiilillä kulkemiselta – suurin osa liikkeistä tehdään varpailla ja päkiällä nopean tahdin vuoksi.

Quickstepin edeltäjä oli two step. Quickstepin suunnitteli englantilainen Frank Ford charlestonin ja nopean foxtrotin pohjalta, monen yhtyeen soittaessa foxtrotia liian nopeasti, ja monilla tanssipareilla oli vaikeuksia pysyä tahdissa mukana. Tahti nopeutui vielä ajan mukana,  ja mukaan tuli elementtejä muun muassa charlestonista, Euroopankin villinneestä  telakkatyöläisneekereiden piiritanssista, mikä tanssi tavattiin vuonna 1923 Charlestonin kaupungissa Etelä-Carolinassa USA:ssa. Frank Ford jätti charlestonin rajut potkut pois ja muutti sen soolosuoritukset paritanssiksi.  Tästä yhdistelmästä syntyi quickstep.

Quickstep muotoutui vähitellen tanssiksi, jossa liikutaan paljon. Kuviot sisältävät hyppyjä, juoksuja, nopeita askelia ja pyörimistä. 1900-luvun lopulle tultaessa edistyneiden tanssijoiden quickstep-kuviot nopeutuivat entisestään. Alkuaikojen kuvioiden sisältäessä vain nopeita ja hitaita askelia (esimerkiksi ajoitus nopea-nopea-hidas) nopeammat, musiikin iskujen väliin astututtavat ajoitukset (esimerkiksi nopea-ja-nopea-ja-nopea-nopea-hidas [sisältäen siis seitsemän askelta]), ovat nykyään quickstepille hyvin luonteenomaisia. Quickstep sai samalla ajanjaksolla vaikutteita myös charlestonista, mikä näkyy vielä nykyäänkin charlestonmaisina hyppyinä.

Hypyt ovat saaneet hieman voimaa vuosien varrella ja nykyään quickstepille ovatkin ominaisia erilaiset vauhdikkaat hyppysarjat lattian poikki. Näitä hyppysarjoja pääsevät tosin tanssimaan vasta C-taitoluokkaan tai sitä ylemmäs ehtineet parit. Hyvä quickstep-tanssija näyttää hyvin kepeältä jaloistaan ja musiikin luonteen mukaisesti liike on hyvin nopeaa. Tanssikilpailuissa soitettuna quickstep-musiikin tulee olla tempoltaan 50–52 tahtia minuutissa.
    ♫ 


Nykyiseen muotoon tanssi vakioitiin 1927 ja vaikka ns. seurustelufoxi ja Quickstep hieman muistuttavat toisiaan, yhtymäkohdat nykyiseen Foxtrotiin ovat jo melko etäiset muun muassa miehen astuessa tyypillisissä kuvioissa jalat yhteen. Monet kuviot ja tanssitekniikka ovatkin nykyään hyvin lähellä valssia, joka tanssitaan 3/4 rytmiin.

1800-luvulla quickstep-nimeä käytettiin myös eräästä marssinomaisesta tanssista, jolla ei ole mitään yhteyttä nykyiseen quickstep-tanssiin.

    ♫ 

Mirko Gozzoli & Alessia Betti Quickstep WSS 2006 (enhanced)
Domenico Soale & Gioia Cerasoli Quickstep WSSDF 2010
quickstep lesson
Hilton basic quickstep

saksalaisesti
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Quickstep 1965

seniorikilpailuissa ruuhkiltakaan ei voi välttyä
http://youtu.be/hWpgKiL0eFA
http://youtu.be/sB3Lp4vTagI

Basic Quickstep Demo (Music) by Mirko & Alessia
musiikilla
Basic Quickstep Demo (Timing) by Mirko & Alessia
laskemisella

♫ 

4 kommenttia:

Nel kirjoitti...

Hello! It`s a nice website. Congratulations for your work. Visit me too:
http://nelsonsouzza.blogspot.com
Have a happy day!

Ripsis kirjoitti...

Kivasti tätä katselee:)
Kun tätä ihaillen katselen tulee mieleen, että mikä määrää kussakin tanssissa pukeutumisen?
Tähän esitykseen olisi mielestäni sopinut muunlaisetkin asut!

orvokki kirjoitti...

Ripsi, katsos, kun tuo qvikkari kuuluu vakiotansseihin ja niissä on aina pitkä leninki (senhän toki tiesitkin). Kilpailuissa nainen siis tanssii jokaisen tanssin (5 kpl) samassa mekossa. Siten jokin puku ehkä sopii paremmin tangoon, joku muu malli johonkin toiseen. Itse en ole koskaan ajatellut noin niinkuin sinä nyt. Mielenkiintoinen ajatus.

Eri aikakautena on ollut erilaisia pukuja, ei niin kovin kauan sitten oli ne höyhenhelmaiset. Nyt mun mielestä on kauniita pukuja yleisesti ottaen.

Meinasitkohan tuota ison videon vaatetusta? Nuo videothan on showta, jolloin kai se pukukin on valittu sen kerran esittämistä varten, tai tiedä sitten, joskos noissa esiintymisissa pari tanssii muitakin tansseja, mutta yksi tanssi kerrallaan on videoitu.

Sä olet ihana, kun olet kiinnostunut näistä mun tanssiesittelyistä. Kiitos Sinulle siitä.

Ripsis kirjoitti...

Nämä vaan ovat niin ihania katsella, useimmat tanssit.
Kiitos selvennöksestä Orvokki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...