maanantai 18. huhtikuuta 2011

22. kilpatango (ballroom)


Seuratkaa Katushan päätä - huippu :)
Verrattuna muihin tansseihin, tangossa on terävät ja ärhäkät liikkeet 
ja mm. naisen pään liikkeet iskuun osuvina (ja kuvioon kuuluvina). 
Kyllä niska melkein nyrjähti kun tuota opettelin aikoinaan, 
vaan tuohon taitoon en ikinä yltänyt.
Vauhtia saadaan, kun tahdit pilkotaan useaan pieneen nopeaan askeleeseen.
  
♪ 

Kilpatango on ihanaa tanssia - mutta se kuuluu treenisaleihin ja kilpa-areenalle. Ei lavoille. Jotkut tosin tätä koittavat lavoillakin tanssia, eritoten he, jotka vasta opettelevat kilpatansseja. Mutta eihän lavalla ole tilaa, ja vähän pitkään heitä kyllä katsovatkin toiset tanssijat (jotka saavat iskuja "suorana törröttävästä" kyynärpäästä  :). Mutta kilpatangoa voi soveltaa lavatanssiin, kunhan muistaa, kumpaa lajia sekoituksessa on enempi :)

♪    ♪  ♫ 
 
Tangosta on kaksi pääversiota: alkuperäinen argentiinalainen tango ja siitä kehittynyt kansainvälinen tango. Ne eroavat toisistaan niin paljon, että niitä on pidettävä täysin eri tansseina. Suomessa niitä on tanssittu suhteellisen vähän.

Tangomusiikin aiheena on lähes aina rakkaus tavalla tai toisella, ja tanssi ilmentää dramatiikkaa ja intohimoa. Nimi onkin latinaa ja tarkoittaa kosketan.


sama, eri puolelta kuvattu, ja tässä on myös hauska aloitus

♪  ♫ 
Kansainvälinen tango
Tango kulkeutui Eurooppaan 1910-luvulla. Sen erilaisuus herätti kiinnostusta, ja se levisi nopeasti. Osa tanssinopettajista ei kuitenkaan joko ymmärtänyt tanssin ominaisluonnetta tai ei halunnut säilyttää sitä. Seuraavien vuosikymmenien aikana tango sekoittui vallitsevien tanssilajien kuten one stepin kanssa. Tuloksena oli tanssi, josta oli lähes kokonaan kadonnut tangon alkuperäinen olemus. Sen ulkoisissa maneereissa voi nähdä hiukan argentiinalaisen tangon jäljittelyä, mutta liikekieleltään se on selvästi eurooppalainen, oikeastaan lähempänä esimerkiksi foxtrotia kuin alkuperäistä tangoa. Argentiinalaisen tangon oppikirjojen vakioaloitus onkin "Unohda kaikki mitä olet oppinut kansainvälisestä tangosta."

Nykyään eurooppalainen tango tunnetaan parhaiten yhtenä kymmenestä vakioidusta kansainvälisestä kilpatanssista. Se on mukana myös ICBD:n (International Council of Ballroom Dancing) vuonna 1962 määrittelemässä kansainvälisessä tanssiohjelmassa, jonka oli määrä yhdenmukaistaa tanssinopetus ympäri maailman.

♪  ♫ 


♪  ♫ 

Saksalainen tango
Saksassa ja Keski-Euroopassa tangon tempo on nopeahko, tyyli suhteellisen reipas ja poljento marssimainen. Haikeutta on havaittavissa. Monet katsovat saksalaistyyppisen tangon poikkeavan suomalaista tangoa enemmän argentiinalaisesta tyylistä.
Wikipedia, google
♪  ♫ 
Kilpailut
http://youtu.be/yzdIDyschY0
http://youtu.be/OhUPl3HgRxg
http://youtu.be/K0GM8vz7Tgo
...ja kilpailut sen2(tai 3-4.)/A
http://youtu.be/_-0h5mc9YsIhttp://youtu.be/xmdW8Mr3heM

Tässä on hieman enemmän tangoja katseltavaksi. Niitä on tuolla juutuubessa on niin monta ihanaa, etten osannut päättää, minkä otan tähän esittelyyn. Mutta eihän näitä kaikkia tosin tarvitse ahnehtia yhdellä kertaa :)
Victor Fung & Anastasia Muravyeva Tango WSSDF 2010 
Arunas Bizokas & Katusha Demidova Tango WSSDF 2010
Luca & Loraine Baricchi ~ Tango ~ 2008
Tango (Andrea & Erica, 2007-12-02)
Jonathan Wilkins & Hazel Newberry Tango WSSDF 2010

tango performance
http://youtu.be/wB5qhTV5WS0

Basic Tango Demo (Music) by Mirko & Alessia
http://youtu.be/_N1MWv9bW6Q
sama ilman musiikkia
http://youtu.be/7-vFeyPPD7I
♪  ♫   
 

1 kommentti:

Anjuusa kirjoitti...

Äksyilevä olemus, tiukannopeat päänliikkeet, aika hurjaa, ei todellakaan lavalla toimisi. Mieletön rytmitaju Katjusalla. Ei mielestäni edes kaunista, jännittävää on kylläkin katsella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...