maanantai 4. huhtikuuta 2011

17. Cuban rumbaKuubassa rumba on tällaista rumbaa, mikä on aivan eri tanssi kuin meidän tuntema rumba. Tuolla tuota aiemmin esitettyä rumbaa kutsutaan nimellä bolero.
   

Kuubalainen rumba (esp. La Rumba Cubana) on enemmän kuin vain tanssin ja laulun muoto; se tarkoittaa Kuubassa afrikkalaisten orjien jälkeläisten ja valkoisen alemman sosiaalisen luokan kesken Espanjan siirtovallan aikana syntynyttä perinteistä musiikinlajia ja tanssia sekä siihen liittyvää kulttuuria.

Kuubalaisessa rumbakulttuurissa on integroituna selvästi elementtejä sekä afrikkalaisista että espanjalaisista kulttuureista. Rumba ei ole kuitenkaan näitten alkuperäisten elementtien karikatyyri tai vääristynyt toisto vaan uudenlainen ilmaisun muoto, jonka kuubalaiset ovat omaksuneet ja kehittäneet niistä. Se on musiikkia hauskanpitoa ja viihtymistä varten.
     
Tyylejä:
Kaikkein vanhimmista rumban tyyleistä käytetään nimitystä Rumba de tiempo'España, joka viittaa Espanjan siirtovalta-aikaan Kuubassa. Ne ovat yleensä erittäin mimeettisiä tansseja.
Musiikkia: http://www.youtube.com/watch?v=CSvspsP80VM

Yambú on yksi vanhimmista rumban muodoita. Se on hidas ja elegantti rumban alalaji, missä tanssijat joskus imitoivat vanhuutta ja vanhusten liikkumista.

Guaguancó on ehkä kaikkein suosituin ja yleisin rumban muoto.


http://www.youtube.com/watch?v=adFl-JhVFkA

Rumba Columbia on luultavasti se rumban tyyli, jossa on eniten afrikkalaisia vaikutteita. Rumba Columbia on syntynyt Matanzasin maaseudulla. Nykyään se on miesten virtuoosinen soolotanssi.

   
Lainaukset: mukaeltu Wikipedia ja LeMill
videoita: 

Tässä seuraavassa on huono kuva, mutta alussa näytetään pienesti miten tätä Cuban rumbaa tanssitaan:
http://www.youtube.com/watch?v=O-fkLDckT9E


linkki:  Lemill -kuubalainen-rumba 

 


2 kommenttia:

Mustaleski kirjoitti...

Huh, ainakin tuo keppiukko naikkosineen oli aika viihdyttävää katsottavaa ja nyt rumbaan minäkin suihkuun niin itseni kuin jalankin kanssa:)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt voin muutaman rumbatunnin kokemuksella sanoa, että ei pääse vanha äijä helpolla. Helsingin kouluissa opetetaan lähinnä guaguancóa, mutta perustekniikasta kaikki lähtee. En ole vielä saanut kroppaani luontevaa kuubalaista liikettä. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...