sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

31. ripaska (hopak)Tässä on erinäisiä liikkeitä malliksi aamu- tai iltajumpaksi . :) 
(Movements in the morning or evening gymnastics)
Kenen polvet kestää ? - Whose knees will last ?

    ♫ 

Ripaska eli ky(y)kkytanssi tai pikkuryssä (ven. присядка; дробь; пляска) on ukrainalaisesta kansantanssiperinteestä peräisin oleva tanssi. "Tanssia ripaskaa" on myös sanonta toiminnasta, jossa jalkoja liikutellaan tavallista nopeammassa tahdissa.

Aiemmin ripaskaksi sanotun soolotanssin tunnusmerkkinä oli nimenomaan kyykkyasento. Viime aikoina ripaskaksi on ryhdytty nimittämään itäisen kansanperinteen mukaista, improvisoivaa soolotanssia yleensä. Myös itäkarjalaisessa perinteessä on tanssimuotona ripaska, vepsäksi “karg” (vrt. suom. karkelo) tai karjalaksi “plässindä” (ven. пляска), jolla tarkoitetaan improvisaatiota. 


    ♫ 

Miehen tanssin tarkoituksena on osoittaa naiselle miten hyvä työmies ja kekseliäs aviomies hänestä voisi tulla, toisaalta miesten kesken kilpaillaan teknisessä osaamisessa. Karg tanssitaan soolona ja se voi sisältää polkuja, potkuja, lyöntejä, huudahduksia, liikkumista eri tasoissa sekä akrobatiaa. Nainen vastaa miehelle yleensä joko siiputuksin tai poluin mutta huomioi aina kuitenkin miehen suorituksen.


Ripaskassa on mahdollisuus improvisointiin, sillä karjalaisissa tansseissa tanssija voi luoda liikkeitä roolinsa tai tunnetilansa mukaan. Ripaskaa tanssitaan yleensä tilanteessa, jossa mies haluaa tehdä tanssitaidollaan tai viehätysvoimallaan vaikutuksen naiseen. Suomessa, eteläkarjalaisissa häissä soolotanssin perinne on paikoin elänyt 2000-luvulle asti.

Karjalaisessa ripaskassa ei jalkaa useinkaan heitetä korkealle slaavilaisten kansantanssijoiden tapaan. Liike on hillitympi ja ikään kuin hallitumpi, sillä tanssija pysyy melko matalalla ja nostaa lähinnä polvea, ei koko jalkaa.

Venäläisessä perinteessä on ollut ammattimaisia miestanssijoita, jotka esiintyivät toreilla ja markkinoilla (vrt. sirkus). Tällöin pyrittiin näyttäviin temppuihin ja herättämään huomiota. Tätä ei kuitenkaan voi pitää kansantanssina vaikka vaikutteita onkin siirtynyt etenkin karjalaiseen perinteeseen.
Wikipedia
    ♫ 

Hopak
Ukrainian Dance “Hopak”
Вітальний. Vitalnyy - Ukrainian Dance
Cheremosh Ukrainian Dance Company
Rusalka ukrainian dance
Musiikkina ripaska:
Ты ж мэнэ пидманула

Hieman epäselvä filmi, mutta ei se tahtia haittaa. Kuka pystyy (videossa minuuttikohta 2.30)  astumaan jonkin molemmin käsin kiinnipitämänsä tangon yli, edes jalka kerrallaan, ilman hyppyä.
Dances of the Cossaks

See section 2.30 Can you do the same, even on foot at a time without any jumps.
♫  

1 kommentti:

Mustaleski kirjoitti...

Melkoinen tanssi, vaatii mieheltä kyllä melkoista kuntoa:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...