maanantai 13. toukokuuta 2013

91. The Haka - Maori DanceHaka on maorien perinteinen tanssi. Toisin kuin usein luullaan, haka ei ole vain sotatanssi ja sitä eivät esitä vain miehet. Hakan voivat esittää myös naiset tai lapset. Se voidaan esittää esimerkiksi tervetulotoivotuksena tai viihdytykseen juhlissa. Esitykseen kuuluu tanssin lisäksi ilmeet ja ääntely.


Erilaisia hakoja on paljon mutta tunnetuimmat niistä ovat whakatu waewae, tutu ngarahu ja peruperu joista jälkimmäinen on sotatanssi. Se esitettiin ennen taistelua vihollisen pelottamiseksi, tanssiin liittyivät äärimmäiset ilmeet kuten kielen ulos työntäminen, irvistäminen ja aseiden heiluttelu. Tutu ngarahu ja whakatu waewae esitetään ilman aseistusta, niissä tanssijalla on vapaus päättää liikkeistään kun taas peruperussa jokaisen tanssijan liikkeiden pitää olla yhteneviä.


Tunnetuin haka on Uuden Seelannin rugby union -joukkueen All Blacksin esittämä haka Ka Mate. All Blacks on Uuden-Seelannin kansallinen Rugby union -joukkue. Rugby unionia pidetään Uuden-Seelannin kansallisurheilulajina.
Uuden-Seelannin joukkue esittää perinteisesti haka-tanssin ennen jokaista ottelua.


------------
Maori posture dance that involves the entire body in vigorous rhythmic movements. It is accompanied by a chant and, in some cases, by fierce facial expressions meant to intimidate, such as bulging eyes and the sticking out of the tongue. Though often associated with the traditional battle preparations of male warriors, haka may be performed by both men and women...
Read more in English

1 kommentti:

Malyss kirjoitti...

When I was living in Tahiti, I saw such "dancers" in real . It was REALLY scaring! even knowing it's today a dance , you could easily imagine how frightening it could have been in front of ennemies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...