tiistai 12. marraskuuta 2013

100. Steppi - Tap Dance


Yksi nimekkäimmistä uuden sukupolven ammattilaissteppaajista on yhdysvaltalainen Savion Glover.

Steppi (alkuperäiseltä englanninkieliseltä nimeltään tap dance) on tanssilaji, jossa rytmillä on suuri merkitys. Sitä tanssitaan useimmiten nahkakengissä, joiden pohjaan on kiinnitetty alumiiniset raudat, lattiaan naputtelemalla. Stepata voi mihin musiikkiin tahansa, mutta perinteisintä steppimusiikkia on jazz. Tanssityylin lähisukulaisia ovat mm. myös koputuksia käyttävät irlantilainen tanssi ja flamenco.


Steppiä on useampaa eri lajia, mutta helpoiten se voidaan jakaa kahteen eri lajiin, showsteppiin ja rytmisteppiin. Nykysteppi käy vilkasta vuoropuhelua myös muiden tanssilajien, kuten modernin tanssin ja breakdancen kanssa.


Nykyään steppi voitaisiin lukea karaktääritanssin alalajiksi: sitä tarvitaan varsinkin erilaisten musikaalien ja näytelmien tanssikohtauksissa. Steppi on muita tanssimuotoja tukeva laji, se käyttää modernin ja jazztanssin liikkeitä yhdistettynä stepille ominaiseen jalkatyöhön. Erilaisten rytmien tekeminen askelilla on keskeistä. Monimutkaisten ja vaihtelevien rytmien hallinta auttaa myös kuulemaan musiikkia muillakin tanssinaloilla. Steppitekniikan tärkeänä perustana ovat nilkan rentous ja hallinta sekä hyvä rytmitaju. Rytmityksen onnistumisen kuulee välittömästi askelten äänistä. Mutta rytmi ei keskity pelkästään jalkoihin, vaan vaikuttaa myös koko kehon liikkeisiin.


Stepille ominaista ovat myös tietyt askelsarjat ja -yhdistelmät, jotka ovat samoja tai samankaltaisia maasta toiseen.




Steppi tanssimuotona sai alkunsa 1800-luvulla Yhdysvalloissa värillisten maahanmuuttajien, varietee- ja katutaiteilijoiden parissa. Kulta-aikaansa steppi eli 1930- ja 40-luvuilla amerikkalaisissa musikaalielokuvissa, joiden valtavat tanssikohtaukset ja lukuisat tähti-tanssijat (mm. Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly, Shirley Temple) ovat jo klassikkoja.

  




2 kommenttia:

sylvi kirjoitti...

Hienot videt steppaamisesta.
Siinä on todella koko kroppa mukana.
Pidän tästä.♥

weekend et coup de brosse kirjoitti...

Magnifique , j'adore !!
J'aime la dance depuis toujours, je suis toujours une admiratrice de Fred Astaire, Gene Kelly et bien d'autres tout en suivant nos contemporains et nos jeunes !
Nice post! very nice!
Thanks & Welcome for your comment and visit to my blogs
Have a nice day- Cath.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...