torstai 5. joulukuuta 2013

101. orishas Cuba

 

Afrikasta Kuubaan tuodut orjat toivat mukanaan afrikkalaisen kulttuurin, musiikin, tanssin ja uskonnon. Kuubassa harjoitettu santería-uskonto (La Regla Lucumi) on peräisin Länsi-Afrikasta, nykyisen Nigerian alueelta, jossa Yoruba-heimo harjoitti sitä. Kuubassa santeríaan sekoittui piirteitä espanjalaisten valloittajien mukanaan tuomasta katolilaisuudesta.
Santeriassa uskotaan yhteen jumalaan, Oloruniin (tai Olodumare), jota pidetään koko maailmankaikkeuden muodostavan henkisen energian (ashé) lähteenä. Olorun on yhteydessä maailmaan ja ihmisiin Orishojen, eräänlaisten jumalaisten ”lähettiläiden” kautta, joita on santeriassa kymmeniä.


Orishat hallitsevat luontoa ja kaikkea ihmiselämään kuuluvaa, mutta ovat samalla hyvin inhimillisiä piirteiltään ja helposti lähestyttäviä. He auttavat seuraajiaan ja ohjaavat heitä parempaan elämään sekä henkisesti että materiaalisesti. Ihmiset kommunikoivat Orishojen kanssa rukoilemalla, rituaaleilla, ennustamisella, uhrilahjoilla sekä tietenkin musiikilla ja tanssilla. 
bailabaila.fi
Jokaisella Orishalla on oma tanssinsa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...