tiistai 17. kesäkuuta 2014

113. Odissi - intialainen tanssiOdissi on tanssityyli, jota pidetään yhtenä Intian vanhimmista klassisista tanssityyleistä. Odissia tanssitaan Orissan osavaltiossa, Intian itärannikolla. Tyyli rekonstruoitiin uudelleen suhteellisen äskettäin muun muassa temppeleistä löytyneistä Odissin asentoja kuvaavista kivipatsaista sekä vanhoista Natya Shastra -veda-kirjan kuvauksista, jotka koskivat tanssin kulkua.Odissi-esitykset olivat 1960-luvulla vain 10–15 minuutin katkelmia kokonaisista tansseista, kun nykyään tyyli on jo yhtenäinen ja hienostuneimpia klassisen intialaisen tanssin lajeja.

Odissia pidetään tyyliltään Dasi Attamin  ja Kuchipudin sivuversona. Suuria erojakin löytyy, sillä Odississa käytetään esimerkiksi pohjoisintialaista musiikkia, kun taas Dasi Attamissa ja Kuchipudi-tanssissa käytössä on karnaattinen eli eteläintialainen musiikki. Odissin liikkeet ovat näyttäviä, ja mudrilla on merkittävä osuutensa tanssissa.


Odissi perinteessä on olemassa kolme koulua:
Mahari
Maharishi Vidya Mandir, Noida (Annual Sports Day 30.01.2010)-Dandia dance.wmv
Nartaki
Raj Nartaki dance-drama.wmv
Gotipua
Gotipua - The Majestic Traditional Dance of Odisha
Read: Gotipua DanceLinkkejä:
Odissi Pallavi Sujata Mohapatra Part V DVD
Odissi-pallavi
Lila Nidhi : Vishnu Tattva Das : Odissi Vilas : Odissi :
Kelucharan Mohapatra, Odissi Dance, Gita Govinda, Rati Sukha Sare

Odisi in english: Music of India
Katso myös haddockin blogi encouter with a super star 
Häneltä sain idean tähän intialaiseen tanssiin.
----------------------------

Intialainen tanssi on yleisnimitys kaikille Intian niemimaalla, nykyisen Intian alueella, harjoitetuille tanssimuodoille. Se pohjautuu vuosituhantisiin perinteisiin ja jakautuu lukuisiin eri tyylilajeihin, joista osa on niin sanottuja klassisia eli taidetansseja ja osa kansantansseja. Intialaisille tanssityyleille ominaisia ovat muun muassa kurinalaisuus, monimutkaiset säännöt ja rytmiikka, jotka liittyvät läheisesti intialaisen musiikin muotoihin. Intialainen tanssi on tyypillisesti myös tarinoita kertovaa tanssitaidetta, jossa erilaisilla ilmeillä ja käsieleillä, mudrilla, ilmaistaan muun muassa tarinoita hindulaisista jumalista.

Intian niemimaan lukuisat kansat ja heimot ovat kukin kehittäneet omia kansantanssin tyylilajeja, jotka vaihtelevat jopa kylästä toiseen. Tanssit voidaan jaotella esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaan. Intiassa esiintyy esimerkiksi useita erilaisia heimotansseja, sadonkorjuutansseja, parantavia tansseja, jopa eri ammattikuntien omia tansseja, esimerkiksi maitomiesten tanssit, nahkatyöläisten tanssit ja pesijöiden tanssit. On myös karjankasvattajien ja kalastajien omia tansseja, tai esimerkiksi sotaisia pääkallonmetsästystansseja, lukuisista uskonnollisista tansseista puhumattakaan. Jotkut tansseista ovat tanssiteatteria, kuten esimerkiksi Karnatakassa esiintyvä Yakshagana. Rajasthanin Mustalaisilla on oma mustalaistanssiperinteensä, joka on yhteydessä perinteisiin muusikon ja tanssijan sekä käärmeenlumoojan ammatteihin.


2 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Juhannuksen jälkeen voisi joillekin tehdä hyvää intialainen päänhieronta. Sellaista näyttää olevan ainakin Turussa tarjolla. Taidankin lähteä tästä Meri Tegelmanin tanssikouluun.

Haddock kirjoitti...

The movements are so graceful, especially when done in co ordination.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...