torstai 12. maaliskuuta 2015

121. CheerleadingCheerleading on monipuolinen tanssia, hyppyjä, akrobatiaa ja stuntteja (eli nostoja) sekä kannustushuutoja yhdistelevä liikuntamuoto, jonka harrastajaa kutsutaan termillä cheerleader.

Cheerleading jakautuu kilpailumuotona kahteen toisistaan hieman poikkeavaan lajiin: cheeriin ja cheer-tanssiin.

Cheerjoukkueiden ohjelmissa yhdistyvät erilaiset akrobaattiset rakennelmat, kuten stuntit, pyramidit ja heitot sekä kannustushuudot, hypyt, tanssi ja akrobatia. Cheerjoukkueilla on usein apunaan erilaista rekvisiittaa, kuten lippuja ja kylttejä.


Cheertanssijoukkueiden ohjelmissa keskitytään energiseen ja näyttävään showtanssiin, jossa tärkeää on tanssitekniikka, hypyt, piruetit ja notkeusosuudet, vauhdikas koreografia sekä esittämisen puhtaus.  Tanssijoukkueiden apuna ovat huiskat eli pom-pomit.

Cheerleading vaatii lajina voimaa, notkeutta ja koordinaatiokykyä sekä kykyä työskennellä ryhmässä.


Cheerleadingin historia alkoi Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa 1880-luvulla. Yksi tunnetuimmista lajin syntysijoista on Princetonin yliopisto New Jerseyn osavaltiossa, josta toiminta vietiin Minnesotan yliopistoon. Laji alkoi epämuodollisena oman urheilujoukkueen kannustamisena.


Kaikki cheerleaderit olivat aluksi miehiä. 1920-luvulla tilanne muuttui, kun naisetkin pääsivät yliopistoihin. Toisen maailmansodan aikaan naisten määrä kannustusjoukoissa yleistyi miesten sotiessa. Sodan jälkeen cheerleadingissa tulivat muotiin erilaiset akrobaattiset voimisteluliikkeet ja nostot.Suomeen laji tuli 1980-luvun alussa Yhdysvalloissa vierailleiden vaihto-oppilaiden ja amerikkalaisten elokuvien mukana. Ensimmäiset cheerleaderit olivat Suomeen perustettujen amerikkalaisen jalkapallon seurojen satunnaisia kannustusryhmiä, jotka koostuivat pelaajien siskoista ja tyttöystävistä. Ensimmäisenä vakituisen toiminnan aloittaneena cheerleading-ryhmänä voidaan pitää Turun Trojansin cheerleadereitä vuonna 1983.


Read in english HERE

1 kommentti:

Haddock kirjoitti...

Ha ha . . . .now a days they have started cheerleaders in cricket matches too in India.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...