sunnuntai 16. lokakuuta 2011

48. katrilli (Finnish)



Katrilli on suomalaisen kansantanssin kuviotanssityyppi, jota tanssitaan neliössä. Sana on peräisin ranskan kielestä; Ranskassa kontratansseja alettiin tanssia neliössä, ja näin sai alkunsa quadrille eli katrilli. Suomalaisessa kansantanssissa tunnetaan myös monia vastakkaisrivissä tanssittavia katrilleja.

Katrilli on peräisin 1700-luvulta, ja useimmat muistiin merkityt katrillit ovat peräisin maan itäosista (katrilli Aunuksesta, katrilli Suojärveltä, katrilli Kiestingistä) tai pohjoisesta (kolttien katrilli). Tanssi muodostuu tyypillisesti hitaista hiipivistä, hiukan ontuvista askelista (karjalainen puolijuoksu, uhtuan askel) sekä puolet nopeammista kipitysaskelista, joita kuuluu varsinkin poikien vuoroihin.

Tyypillisiä osia ovat vastuu ja läpikäynti, joissa neliön vastakkaisilla puolilla olevat parit tanssivat keskenään, sekä karkelot, joissa pojat tai tytöt siirtyvät neliön keskelle näyttämään taitojaan. Kisapyörintää on paljon.

Kun parit ovat keskellä, heillä on soolo. Siinä suositaan improvisaatiota. Molemmat käyttävät rytmikkäitä polkuja. Pojat tanssivat ripaskaa tai pikkuryssää ja voivat tehdä akrobaattitemppuja kuten kärrinpyöriä tai myllyjä. Tytöt pyörivät ja siiputtavat.

Karjalaiset katrillit on pitkiä, niissä voi olla yli 12 vuoroa.




Huutokatrilli
Huutokatrillit ovat tulleet muotiin 1990-luvulta lähtien, kun niitä on tanssittu suurissa kansantanssitapahtumissa suurella joukolla. Ne ovat festivaalien keskiyön karkeloita.

Huutokatrilleissa muodostetaan spontaanisti useita noin 4–12 parin kuvioita, jotka tanssivat ohjaajan huutamia vuoroja, jotka opetellaan tanssin aikana. Sitä mukaa kuin vuoroja opitaan, tanssi etenee ja muuttuu vauhdikkaammaksi. Vuorot ovat melko yksinkertaisia: pareittain tehtäviä vastuita, portteja, karkeloita, ristejä, pyörintää, sekä pyörintää ja kättelyjä piirissä. Tanssi voi kestää tunninkin.

Tanssiin voi liittyä aloittelijakin; isossa joukossa kuviot oppii helposti.
Wikipedia

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mes grand-parents, autrefois, dansaient le quadrille.
Merci pour ce partage, et bon week-end!

Irja Viirret kirjoitti...

Ehkä jopa minä:) Katrilli kun on tuttu kaikista vanhoista kirjoistakin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...