sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Rock and roll (30)Rock and roll (eli rock ’n’ roll) on rockmusiikin ensimmäinen alalaji. Se erkaantui Amerikassa afroamerikkalaisesta rhythm and bluesista 1950-luvulla ja muodosti vetovoimaisten artistiensa avulla tärkeän pohjan länsimaiselle nuorisokulttuurille.

Rock and roll herätti kauhistelua ja suoranaista moraalipaniikkia 1950-luvun yhteiskunnassa. Vaikka rock and roll kuulostaa nykyään vauhdikkuudestaan huolimatta melko kesyltä, se oli aikalaistensa korvissa erittäin aggressiivista, ja lasten vanhemmat pitivät sitä vaarallisena. Lehdissä saatettiin esimerkiksi julkaista tutkimuksia, joiden mukaan rock and roll -musiikin kuunteleminen vähentää älykkyyttä. Itävallassa mentiin niin pitkälle, että rock and roll kiellettiin maan yhdessä läänissä. Myös rock and rollin maine “mustaihoisena musiikkina” kasvatti sen epäilyttävyyttä valkoihoisten yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten keskuudessa.


Kilpatanssi nimeltään rock ’n’ roll syntyi 1970- luvun alussa Keski-Euroopassa. Alkuvuosina tanssi muistutti suuresti alkuperäistä 50-luvun rock’n’rollia, mutta pikkuhiljaa se alkoi sisältää enemmän akrobatiaa. Tänään rock ’n’ roll on Euroopassa laajasti harrastettu urheilutanssi, jossa on säännöllistä kilpailutoimintaa. Tanssi rakentuu valmiiden koreografioiden päälle ja kilpailuissa tanssitaan erikseen jalkatekniikkaosuus ja akrobatiaosuus.
Laji on jenkkitansseista fyysisin ja erittäin urheilullinen.Kansainvälisesti rock ’n’ rollissa kilpaillaan lapsi-, juniori-, B-Class- ja Main Class -luokissa. Rock‘n’roll käy ammatista, sillä yleisessä Main Class -luokassa on rahapalkintoja. Akrobatiakuviot ovat yleensä voltteja, tuplavoltteja tai jonkinlaisia pyörityksiä. Rock ’n’ rollia on kilpailtu jo useamman kerran World Gameseissa.


 Suomessa rock ’n’ roll vakiinnutti asemansa Kotkassa vuonna 1983 järjestettyjen PM-kisojen myötä. Jo seuraavana keväänä Helsingissä pidettiin rock’n’rollin alkeiskurssi. Tuolloin potkut olivat matalia ja kuviot tanssillisia, mikä versio onkin säilynyt ei-kilpailevien harrastajien keskuudessa.

Suomessa virallisia Grand Prix -kilpailuja järjestetään 8 kertaa vuodessa.
Kansainvälisiä kilpailuja järjestetään lähinnä Euroopassa. Main Class -luokassa on rahapalkinnot. Rock ‘n’ roll on hyvin suosittu laji keskieuroopassa

Rock ’n’ roll onkin paitsi vauhdikas tanssi, myös erinomainen kuntoilumuoto.
Wikipedia


Lavoilla ei rockia juuri tanssita, siis tuollaisella akrobatiameiningillä (onneksi, tuumaa viereinen tanssipari :)., vaan rock-musiikkiin tanssitaan yleensä joko fuskua, jivea, buggia, lindy hoppia, boogie woogieta, rock´n rollia erilaisine variaatioineen tai mitä tahansa sekoitusta näistä. On myös potkurockiksi kutsuttu versio. Sopii nopeaan musaan ja on aika reipasta menoa. Siinä voi käyttää useimpia jiven vuoroja.

hRetro Rock at Scarborough Beach - 2009
Adelaide Rock n Roll Competition - Nov 2010

Opetusta / how to do rockn roll
Dances: Rock-and-roll 
hGet the Dance - Rock ‘n Roll Grundschritt
Get the Dance - Rock ‘n Roll Tanz-Choreo
Apprendre à danser le rock : leçon 1
Le pas de base du Rock ‘n’ Roll
-----
Arkirockia: 
Rock’n’Roll Dance

Lapset tanssii / children
Dancing Rock-n-Roll 

Triple, kuinka mies voi hoitaa kasvavan naisenemmistön:
Rock’n’Roll triples demonstration

Kilpailua /games
East Coast Swing / Rock n Roll Competition Final @ Marricville RSL
Vic Rock’n’Roll Dance Championships 2008
Acrobatic Rock’ n’ Roll - march 2007
Acrobatiarockia: Rock’n’Roll Akrobatik (HD) - coole A-Klasse 
(Päivitetty: tammikuu/2016)

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Lavatanssivinkit pähkinänkuoressaJuha Laineen mietteitä:
Seurojen talolla tanssittiin, ja haitari haikeesti soi… Melankolinen iskelmä saa monen suomalaismielen herkistymään. Kesällä tanssimusiikki ja lavojen ainutlaatuinen tunnelma houkuttavat parketille niin vanhat kuin nuoretkin.

Lavatanssin kultakaudella 1950-luvulla Suomessa järjestettiin tansseja noin kolmella tuhannella seuraintalolla ja tuhannella tanssilavalla. Tänä kesänä Suomessa tanssitaan ainakin kolmella sadalla lavalla. Perinteinen tanssipaikka on metsän siimeksessä tai järven rannalla, ja sisätiloissa ovat vain lava ja kahvila. Kaupallisten huvikeskusten lisäksi maassa on lavoja, joita pyörittävät kyläyhdistykset tai urheiluseurat talkoovoimin.

Lavatanssit kuuluvat perinteisesti juhannuksen viettoon, vaikka lavoilla käydään muinakin viikonloppuina. Nekin jotka käyvät lavoilla vain kerran vuodessa, suuntaavat tansseihin juuri juhannuksena.
...... lue jatko yläpalkin lisäsivulta :) : Lavatanssin pikkuvinkit

♫    ♪ 


Janne Tulkki opastaa 
Tanssijalkaa vipattaa, mutta kumppani ei innostu lainkaan. Mikä neuvoksi?
 • Miehet pelkäävät itsensä nolaamista parkettien partaveitsien edessä, mutta heitä voi rohkaista sanomalla, että suurin osa lavoilla kävijöistä ei todellakaan ole tanssimaistereita. Korkeintaan yksi kymmenestä on, iskelmätähti Janne Tulkki neuvoo.
 • Ja naisten pitää luvata olla mäkättämättä miehelleen, jos jokainen askel ei mene tanssioppaan mukaan.
 • Tulkin mukaan naisilla on usein parempi käsitys siitä, mitä parketilla tapahtuu. Siksi pariskuntien olisikin hyvä sopia, että mennään yhdessä loppuun asti hyvässä hengessä.
 • Nainen ei saa missään nimessä sortua viemään. Yhdessä opetellaan, mutta vauhti ja suunta on oltava alusta asti miehen hyppysissä. Eihän mies muuten opi.
 • Tansseihin lähtö ei Tulkin mielestä edellytä tanssikurssia, perustanssit oppii lavoillakin. Toki kotona voi harjoitella perusaskeleita etukäteen. Siitä saa varmuutta.
 • Pitkä-pitkä-lyhyt-lyhyt. Foxin askeleilla voi tanssia useimpia lavatansseja. Useat ajattelevat, että valssiahan osaavat kaikki, mutta jos vaihtoaskel tuntuu vaikealta, pelkkä kävelykin riittää.
 • Tanssiminen on silloin oikeanlaista, kun parilla on hauskaa toistensa kanssa.
 • Jos tansseihin lähtö on miehelle ylitsepääsemättömän vastenmielistä, voi nainen lähteä jammaamaan yksinkin.
 • Se on suuri luottamuksen osoitus kumppanille. Moni voi aristella ajatusta, että vieras mies tanssittaa omaa vaimoa, mutta lavoilla pätevät herrasmiessäännöt.
 • Kähmiä ei saa. Etikettiin kuuluu myös, ettei ketään hylätä tanssilattialle, vaikka askeleet takkuaisivatkin.
 • Ja parille kannattaa rohkeasti sanoa, jos ei ole varma, mitä pitäisi tehdä.
 • Tanssiparia vaihdetaan perinteisesti kahden kappaleen jälkeen.
 • Jos pari tuntuu todella vastenmieliseltä ja käyttäytyy sopimattomasti, voi partnerin palauttaa tai paikalta lähteä pois kesken tanssinkin.
-----------------------
♫    ♪ 

♫    ♪ 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

29. cumbia       ♫      ♫ 
Cumbia on tunnetuin Kolumbian kansantanssi. Se on syntynyt Kolumbian Karibian rannikolta. Se on rytmi, joka parhaiten kuvaa Kolumbian kansanperinnettä (folclor). Sanotaan, että Cumbiassa nähdään “El Triple Mestizaje”, Kolumbialaisen kulttuurin kolme peruselementtiä: afrikkalaiset,intiaanit ja espanjalaiset.
Cumbian afrikkalaisia elementtejä ovat: rummut, miesten tapa liikuttaa vartaloa, sekä miesten askeleet (vaikka Länsi-Afrikkalaisissa näkyy myös vastaava askel, Kolumbialassa sanotaan, että se askel muistuttaa siitä, kun orjat liikkuivat kahleet jalassa).
Intiaanien elementi on naisten tapaa liikkua.
Espanjalainen elementi on puvut, siis leveä hame ja tapa liikuttaa sitä.
Tavallisia soittimia ovat muun muassa kitarat, harmonikat ja lyömäsoittimet. Nykyään cumbia on yleistä kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.


Kolumbiassa tytöt käyttävät mekkoja ja pojilla on hatut. Mekot ovat erittäin pitkiä ja erittäin kauniita. Cumbiasta on olemassa monia erilaisia ​​versioita. Cumbia on erittäin tärkeää Kolumbian kansalle ja tanssi edustaa heitä ja heidän kulttuuriaan. 
Lähde: Salsa.fi, wikipedia, google
    ♫ 

Meillä cumbiaa tanssitaan lattaritanssijumppatunneilla ja -seuroissa, ja on tätä ympätty zumbaankin. Mutta lavoilla ei cumbiaa (juuri) tanssita.
Minusta se on letkeä ja kiva tanssi. Tietenkin tällä taidolla tanssittuna se ei yllä lähestulkoonsakaan videoiden tasoon, mutta silti.. hauska sitä on yrittää tanssia.. :)


    ♫ 

Ja tässä askeleet:
How to do Cumbia Dancing : How to Put Cumbia Dance Steps Together

Musiikkiesiintymisiä
Selena Live @ San Antonio (1991) - Baila Esta Cumbia
La Cumbia” Cuba Club 
   
 

lauantai 11. kesäkuuta 2011

28. pasodoble♬    ♫    ♫ 

Tässä tanssi, jota latinalaisissa maissa tanssitaan “yleisissä tansseissa” (kuten sitä tanssittiin Puerto de La Cruzissa), mutta enempi se on tuttu kilpatansseista.

Vaikka Paso doble -musiikki ja -tanssi mielletäänkin joko kilpatanssiin tai liberialaiseen kansantanssikulttuuriin, on taustalla pitkä ja sekava historia muinaisista kulttuureista.
Paso doble (tarkoittaa espanjaksi kaksoisaskelta) on espanjalainen musiikki- ja tanssimuoto.
Pasodoble on rytmiltään marssimaista ja sitä soitetaan erityisen paljon härkätaisteluissa ja kuuluisille härkätaistelijoille onkin omistettu nimikkopasodoble.


Tämän lisäksi Paso doble on erittäin suosittu kilpatanssi. Paso Doble perustuu härkätaistelijan areenalla tekemiin liikkeisiin, jossa miehellä (härkätaistelija) on keskeinen asema hänen hallitessa punaista muletaansa elämän ja kuoleman kamppailussa ja nainen on ajoittain “muléta” (härkätaistelijan punainen viitta) ja ajoittain härkä. Tanssin tunnusmerkkeihin kuuluu jämäkkyys ja lähes sotilaallisen tarkka ajoitus sekä kurinalaisuus kuvioiden suorituksessa. Paso doble luetaan latinalaistansseihin.
Lähde: Wikipedia


  
Paso Doblea tanssitaan hyvin usein saman espanjalaisperäisen kappaleen (Spanish gipsy dance) tahtiin, jolloin koreografiatkin on tehty valmiiksi juuri tuohon musiikkiin.

♫    ♫

Paso Doble - Michal Malitowski & Joanna Leunis
2009 Blackpool DC Maurizio Vescovo & Melinda Törökgyörgy Paso Interpritation
Sergey Surkov & Melia - Paso Doble (WSSDF2007)
treenitunnilla:
Dance class - Paso
opetusta
Paso Doble Beginner Lessons
♫    ♫ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...