perjantai 28. tammikuuta 2011

Kilpatanssin säännöt 2 . . . . . . Karsinta ja arvosteluChachacha videona – ihastu !

- - - - - - - - -
Kilpatanssilla tarkoitetaan erityisesti kilpailemista viidessä vakio-  ja viidessä latinalaistanssissa tai näiden yhdistelmässä. Lajissa järjestetään vuosittain maailman- ja Euroopanmestaruuskilpailut sekä amatööri- että ammattilaisluokille erillisinä kilpailutapahtumina.

Lajin huipentumien, MM- ja EM-kilpailujen lisäksi kilpaillaan vuosittain Englannin Blakpoolissa, jota voidaan pitää edellä mainittujen lisäksi lajin päätapahtumana.

KARSINTAKIERROKSET
Tanssikilpailuissa paremmuusjärjestys perustuu tuomariarvosteluun. Kilpailun kulku jaotellaan pääpiirteittäin 1) karsintakierroksiin, joista viimeinen on semifinaali, ja 2) finaaliin. Karsintakierroksilla tuomarit antavat kilpaileville pareille ns. rukseja. Ruksi tarkoittaa sitä, että tuomari haluaisi nähdä parin seuraavallakin kierroksella, eli ruksien perusteella ei vielä voi päätellä parien keskinäistä paremmuutta.

Jokainen tuomari merkitsee jokaisessa tanssissa erikseen niin monta paria jatkoon kuin seuraavalle kierrokselle on määritelty pääsevän. Lähtökohtana karsintakierrosten määrässä on, että finaalissa on aina 6 paria (tasatilanteessa finaaliin voi päästä seitsemän paria). Semifinaaliin karsitaan 12 paria (mahdollisessa tasatilanteessa 13).

ARVOSTELUPERUSTEET
Kilpatanssin arvosteluperusteet voidaan jakaa seitsemään ryhmään, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä:
 1. Tahti- ja perusrytmi
 2. Vartalolinjat (tanssiasento, selän asento, käsien asennot, niskan ja pään asennot)
 3. Liikeradat (jalkojen ja vartalon liike suoritetun kuvion mukaan, tekniikan oikeellisuus)
 4. Jalkatekniikka (polven ojentuminen, nilkan käyttö, painonsiirrot, liikkeen terävyys ja sujuvuus)
 5. Tanssin luonteen tulkinta (samba on "karnevaalitanssi", rumba on "kosiotanssi", paso doble on "härkätaistelutanssi" jne.)
 6. Tanssillinen esittäminen (ilmeet, eleet (ja sopivatko ne tanssin luonteeseen), karisma, yleisön huomioiminen)
 7. Koreografia (sisältääkö "kuolleita kohtia", monipuolisuus, vaikeusaste, näyttävyys) 

Kautta aikojen menestynein kilpatanssipari on Skotlantia edustanut Donnie Burns ja Gaynor Fairweather, jotka voittivat vuosina 1984–1998 yhteensä 14 latinalaistanssin ammattilaisluokan maailmanmestaruutta. Vakiotansseissa menestynein pari on Englantia edustanut Marcus Hilton ja Karen Hilton, jotka voittivat vuosina 1990–1998 yhteensä yhdeksän ammattilaisluokan maailmanmestaruutta. Hiltonit voittivat myös 10-tanssin mestaruuden vuonna 1986.

Menestynein suomalaispari kautta aikojen on Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari. He voittivat vuosina 1997–2001 Blackpoolissa latinalaistanssien ammattilaisluokan yhteensä neljästi.
Eikö Jukka ja Sirpa olekin aivan fantastisen syötäviä tuossa chachachaassa  :)


  lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kilpatanssi

   .

  Ei kommentteja:

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...