perjantai 25. marraskuuta 2011

55. hambo


♫    ♬

Hambo on tanssina omaperäinen ja erilainen kuin muut tunnetut lavatanssit. Se on aikaisemmin ollut tunnettu lähinnä kansantanssijoiden keskuudessa, mutta viime vuosina se on alkanut levitä tanssilavoille polkan, jenkan ja masurkan kaltaiseksi perinnetanssiksi.

Hambo on syntynyt Ruotsissa vuoden 1900 tienoilla. Sen juuria on etsitty polskasta ja masurkasta, jotka ovat hambon tapaan kolmijakoisia ja kuuluvat hamboa vanhempaan ruotsalaiseen tanssiperinteeseen. Tutkimuksen perusteella uskotaan kuitenkin, että hambo ei ole syntynyt vähittäisen evoluution vaan äkillisen innovaation kautta. Tanssin nimi tulee Hampurin kaupungista.

Hambomusiikki muistuttaa masurkkaa, ja orkesterit soittavatkin toisinaan masurkan pariksi hambon, vaikka se usein kuulutuksissa ilmoitetaan masurkaksi. Nopeaa hamboa voikin hyvin tanssia masurkan askelin. Masurkkamusiikki sen sijaan sopii huonommin tanssittavaksi hambon askelin.


Hambomusiikki on kolmijakoista, jossa paino on ensimmäisellä sekä kolmannella tahdinosalla. Tanssijat pitävät toisistaan kiinni ojennetuin käsin. He liikkuvat niiaten, pyörähdellen rauhallisesti ympäri. Hambo on sukua polskalle ja sitä pidetään joskus jopa polskan nykyaikaisempana versiona.

Rytmi kirjoitetaan 3/4, mutta hambo ei ole valssin tapaan tasaisesti kolmijakoinen. Ensimmäinen isku on erisävyinen kuin toinen ja kolmas, eli tahdin kolme iskua muodostavat kuvion 1+2 tai “dii daa daa”. Ensimmäinen isku on melko vahvasti painottunut.
♫   
Swedish folk dance - Hambo
Hambo
Marvin and Rosalind dance Hambo
Folkdans, Gammaldans.Hambo.
Puma hambo

2 kommenttia:

Mustaleski kirjoitti...

Tulee mieleen Konstan viulumusiikki.. hyvin keinuva tanssi:)

maximex kirjoitti...

Tuo videosi saa meikäläisen muistelemaan erään vanhan laulun, Sucu-sucusanoja.

Meniköhän ne jotenskin näin!

Äitini tanssi on hambo, vaarini valssaa jos ken, siskollein tanssi on mambo, itse vain tanssi mä en...

Lalallala voi sucu sucu, löytäsi pikkuisen ystävän jo, lalallalla sucucu, niin se onnen ois aurinko...

Ullalla on oma heila, Harri se Helmin pois vei, Eilallakin kai heila, joku mult' Eiran pois vei...

Lallallaa oi sucu-sucu...

Hyvää ;) adventtia kuitenkin, Teille kaikille!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...