sunnuntai 6. marraskuuta 2011

51. flamenco♪ ♬

Flamenco on Andalusiassa kehittynyt espanjalainen musiikki ja -tanssilaji. Flamencon ylläpitäjinä ja kehittäjinä andalusian mustalaiset ovat jättäneet taiteenlajiin pysyvät merkit mutta sen historialliset juuret ulottuvat maurien ja juutalaisten musiikkiperinteisiin.

Flamencossa naiset käyttävät tanssikenkinä remmikenkiä, jotka muistuttavat tavallisia avokkaita. Pohjapuolella kengän kärjessä ja korossa on nauloja, jotka voimistavat koputuksesta aiheutuvaa ääntä. Korot ovat kengän koosta, mallista ja merkistä riippuen noin 4–7 cm korkeat. Miesten kengät ovat normaalin näköiset kengät tai nilkkurit, joissa tosin on matala korko (n. 2–4 cm).
♪ ♬ ♩♫  ♪ Flamenco oli alun perin laulua ilman soitinsäestystä, mutta myöhemmin sille vakiintuivat säestyssoittimiksi flamencokitara ja lyömäsoittimia. Flamencoon toisinaan yhdistetyt kastanjetit kuuluvat itse asiassa andalusialaiseen kansantanssiperinteeseen, ja niitä käytetään nykyään flamencossa harvemmin.


♪ ♬ ♩♫  ♪ 

Flamencon synty ajoitetaan yleensä 1400-luvun uskonnollisiin ja etnisiin vainoihin Espanjassa, joiden seurauksena maurit, juutalaiset ja mustalaiset pakenivat vuoristoihin syvemmälle asumattomille etelän seuduille. Näistä oloista katsotaan flamencon saaneen syvimmät ja rikkaimmat piirteensä sekä kolmen kulttuurin yhdistymisen myötä kehittyneet ainutlaatuiset rytmiset ja ilmaisulliset ominaisuutensa.


Flamencon ”kultainen kausi” ajoittui 1800- ja 1900-luvun taitteeseen, jolloin andalusian kaupunkien kahviloista alkoi nousta suosittuja esiintyjiä, jotka myös mullistivat taidetta merkittävästi. Tähän aikakauteen ajoittui myös naisten ja miesten tanssien eroavaisuuksien selkeytyminen, jotka sata vuotta myöhemmin ovat taas hyvin lähellä toisiaan.


♪ ♬ ♩♫  ♪

Flamenco jakautuu yli viiteenkymmeneen eri tyylilajiin eli paloon. Eri tyylilajeista voi olla jopa tuhansia eri variaatioita ja lisää syntyy jatkuvasti. Laji sisältää oman rytmiikkansa sekä musiikillisen että liikkeellisen ominaispiirteensä. Keskeisiä lajeja ovat muun muassa Sevillanas, Toná, Siguiriyas, Bulerías, Alegrías, Soleá, Tangos, Fandangos, Tientos ja Verdiales.
Wikipedia


Silvia Moreno varttuneena:
FLAMENCO - Silvia Moreno
♪ ♬ ♩♫  ♪
---
Pilar Lopez - seguiriya
The Legendary Carmen Amaya (1913-1963), Flamenco Potpourri 1
Sibila. Female Flamenco dans from Spain
“Zorongo gitano”. Marisol - Pepa Flores. La nueva cenicienta.
Flamenco men 3.m4v
“Anda jaleo”. Marisol - Pepa Flores. La nueva cenicienta.Rosario y Antonio - Un Baile Sin Igual
------
only music
FLAMENCO
----
idea
Lets Dance - Flamenco | euromaxx

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...