lauantai 27. elokuuta 2011

40. milonga (argentiina)Milonga on iloinen, "helppo" tanssi, jota voisi kutsua suomalaista humppaa vastaavaksi tanssiksi.
♪   

Milonga on eräs eteläamerikkalaisen musiikin tyylilaji. Se syntyi 1870-luvulla. Tällöin se oli vielä ainoastaan laulumusiikkia, mutta myöhemmin siihen tuli vaikutteita muista tyylilajeista ja tanssimusiikista. Muun muassa tangon katsotaan myöhemmin kehittyneen milongasta. Milonga tarkoittaa myös paikkaa tai tapahtumaa, missä tanssitaan tangoa.
wikipedia


Milonga on paitsi yksi argentiinalaisen tangon tanssimuoto (milonga) niin myös yleisnimitys tanssitapahtumalle, eli kyseessä on argentiinalaisen tangon tanssit. Argentiinalaisen tavan mukaan tansseissa etsitään katsekontaktia, jos halutaan tanssia ja mies ehdottaa nyökkäämällä päätään katsekontaktin synnyttyä  ja jos nainen nyökkää miehen tehtyä aloitteen, pari kohtaa tanssilattialla ja tanssii tandan (normaalisti 4 tangoa, tai 3 valssia tai milongaa, jonka jälkeen tulee CORTINA, joka on musiikkikappale, joka kestää noin 40–90 sek. ja on yleensä jotain ihan muuta musiikkia kuin tango).

Suomessa tosin toteutetaan paljon vapaata hakua, mutta virallinen hakuetiketti on syytä tuntea. Argentiinassa naistenhakua ei tunneta... joissain milongoissa voi olla yksi naisten haku, joka kuulutetaan erikseen ja silloinkin haku tehdään katsekontaktilla.... ei hakemalla suoraan.
   Argentiinalla oli paljon yhteyksiä Eurooppaan. Eurooppalaiset tanssit, kuten valssi ja polkka olivat suosittuja 1800-luvun Argentiinassa. Kuubasta lähtöisin oleva tanssimusiikin tyyli habanera sai Espanjassa vaikutteita englantilais-ranskalaisista paritansseista, ja se levisi myös Argentiinaan. Argentiinalaisilla oli oma kansanlauluperinteensä, jota kutsuttiin milongaksi. Buenos Airesissa milongaan kehitettiin Euroopasta tulleiden tanssien pohjalta askeleet. Uutta milonga-tanssia kutsuttiin myös köyhän miehen habaneraksi ja se oli erityisesti kapakoissa ja ilotaloissa tanssivien compadritojen suosiossa.

Tango-sanalla tarkoitettiin alun perin mustien tanssipaikkaa tai mustien tanssimia tansseja. Buenos Airesin asukkaista noin neljännes oli tummaihoisia 1800-luvun puolivälissä. Valkoiset compadritot kävivät mustien suosimissa kapakoissa ja näkivät siellä mustien tanssimaa omaperäistä ja rajua candombe-tanssia, joka on peräisin Uruguaysta. Compadritot matkivat pilailumielessä mustien tanssimista ja yhdistivät sitä milongaan, omaan suosikkitanssiinsa, joka tosin oli paritanssi. Uusi nykivä tapa tanssia milongaa sai suosiota ja levisi nopeasti. Tango-termiä oli yhdistetty Argentiinassa moniin eri asioihin 1800-luvulla, mutta lopulta se vakiintui tarkoittamaan juuri tätä uutta tanssityyliä.


   

Pablo Rodriguez & Noelia Hurtado ‘Milonga Brava’
Sebastian Arce and Mariana Montes on Milongero Night
Mamié & Carlitos - milonga
Ariadna Naveira y Fernando Sanchez - Milonga Brava, Genova, 13/3/2011
Milonga
Bandoneon Tango Dance - Milonga Master Class
ARGENTINE TANGO MILONGA PERFORMANCE
The Tango lesson - Libertango
Sebastian y Mariana - milonga (Canaro) - Mantova TF 08
Arce & Montes milonga criolla
kaunis, hidas milonga
I am you - Milonga triste (sally potter - lezioni di tango)
miehet
Asi se baila una milonga
havainnollistettuna
Cómo bailar Milonga
milonga feet
Daniela Arcuri women’s technique-tango argentino


   

sunnuntai 21. elokuuta 2011

39. danzón


Danzon on viehättävä tanssi, jonka erikoisuus on se, että täytyy tietää milloin tanssii ja milloin kommunikoi parin kanssa muuten. Sitä tanssitaan yleisesti tanssipaikoissa.

♫  ♪ 
Suomenkielistä tekstiä en dazonista löytynyt, joten täytyy tyytyä englanninkielisen wikipedian pieneen pätkään, jota sitten käänsin googlen avulla suomeksi. Videot puhukoot puolestaan.

A Cuban dance which starts slowly and gradually accelerates at certain melodic intervals between chorus and verse: the dancers stop to talk but remain on the floor until a certain beat tells them to resume their dances. This dance, which might be called a Rumba variation is in a 4/4 time. Its stately music is popular in the tropics because it is not strenuous. It is know as the aristocrat of all Cuban dancing because of its dignified and stately appearance.
  
Suurinpiirteinen käännös:
Kuubalainen tanssi, joka alkaa hitaasti ja vähitellen kiihtyy tietyin melodien: tanssijat pysähtyvät juttelemaan mutta jäävät lattialle kunnes tietty voittaa kertooen heille halunsa jatkaa tansseja. Tämä tanssi, jota voitaisiin kutsua Rumbaksi on 4/4 iskuinen Sen komea musiikki on suosittua tropiikissa koska se ei ole rasittava.

Lue enemmän toisaalta englannin kielellä: musica-danzon ja wikipedia.org/wiki/DanzónDanzón on myös hyvin suosittu Meksikossa. Vuosittain on festivaaleja ympäri Meksikoa. Tanssi oli suosittu 1990-luvun aikana varsinkin Meksikon ikäihmisille.
♫  ♪   
Danzon en Puerto Vallarta 
Ritmos de Veracruz. El Danzón en Tlacotalpan
Tres generaciones del Danzon Veracruzano en el Encuentro de danzoneras 2010 (27).MPG
DANZON DE VERACRUZ
Danzón en Cuba
Danzon con Ana y Daniel - Africa
Danzón Naná
MONICA BAILANDO DANZÓN
Hieman opetusta
CLASES DE DANZON. CECILIA. Citlali-Rafa
Muestra de danzón
Muistelua musiikkina:
Momentos de Danzón

perjantai 12. elokuuta 2011

38. merengueMerengue on kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta. Se on alunperin vanha rituaalinen tanssi, jonka juuret johtavat Afrikan orjiin. Samalla kun he kulkivat jonoissa kettingit jaloissaan, he lauloivat ja ketjujen kilinä säesti kulkua.

  

Nykyajan meengue syntyi vuonna 1963 hotelli Jaraguan kattopuutarhasta, jossa järjestettiin Dominikaanisen tasavallan ja Puerto Ricon ystävyysviikko − festivaali, jossa maahan haluttiin houkutella Puerto Ricon kasvavaa turismia.

Merengue-musiikin tyypillisimmät instrumentit ovat muun muassa saksofoni, harmonikka, kitara ja guiro.
Merengue tarkoittaa espanjaksi marenkijälkiruokaa.

Merengue on nopeatempoinen latinalainen tanssi, jonka kuviot ja askeleet ovat yksinkertaisempia kuin salsassa ja siinä on samat perusaskeleet kuin mambossa.
Merengue on askeliltaan helpoin lattaritanssi, jossa on vain yhdet, useilla eri tavoilla muunneltavat askeleet, siinä otetaan askeleita kaikille iskuille, eli kävellään musiikin tahdissa.
Tanssijoiden välinen yhteys syntyy aistikkaasta musiikista ja yhtenevistä liikkeistä. Vauhdikas ja hauska merengue vie mukanaan.Tanssissa on tärkeää saada koko vartalo liikkumaan. Varsinkin keskivartalon ja lantion voimakkaasti keinuva liike on merenguessa erityisen tärkeä. Merengue on sujuva ja pehmeäliikkeinen kävelytanssi ja se on rytmiltään mukaansa tempaava ja kiihkeä.

Vaikka musiikin tempo voi olla hyvinkin nopea, liikkeet ja käännökset ovat hitaita ja tyylikkäitä. Merengueta tanssitaan vaihtelevasti lähekkäin ja avoimessa asennossa, mutta kontakti seuraajan ja viejän välillä säilyy koko ajan eikä käsiotetta koskaan irroiteta.

Merenque musiikissa on paljon eri variaatioita ja tanssi on suosittu läpi koko Karibian, kuten myös Etelä-Amerikassa sekä Englannissa. Merengue on salsan jälkeen ehkä toiseksi eniten soitettua musiikkia lattaribileissä Suomessakin.
 ♪   

Jo 44. kerran Dominikaanisen tasavallan pääkaupungin Santo Domingon kadut täyttyivät 29.−31. heinäkuuta värien, tanssin ja musiikin huumasta merenguen tahtiin. Vuosittain järjestettävän Merengue-festivaalin tapahtumapaikkoina ovat kadut, baarit ja rantahietikot. Festivaali vetää puoleensa maailman taitavimpia merengue-tanssijoita ja valtavat määrät turisteja, jotka ammentavat osansa tanssin energiasta.
salsaoulu, wikipedia, Bailarin de Sonk, Tanssikoulu Ritmo Fresco

sunnuntai 7. elokuuta 2011

37. bachataBachata sai alkunsa 50/60-luvulla Dominikaanisen Tasavallassa katusoittajien ottaessa kitaraballadeihinsa vaikutteita mm. kuubalaisesta bolerosta ja meksikolaisesta rancherosta.

Katkerat sydäntäsärkevät sanoitukset tekivät vaikutuksen kaikkein köyhimpiin, ja sen sensuaalin tyylin vuoksi sitä on pidetty  “köyhien ja alempiluokkaisten” tanssina. Bachataa soitettiin alkujaan epämääräisissä baareissa ja huorataloissa. Sen tähden bachata oli 80-luvun loppuun saakka alemman sosiaalisen luokan musiikkia eikä sitä soitettu radiossa tai hienostopaikoissa.

Kielletystä ja paheksutusta tanssista se on kuitenkin noussut  nopeasti Dominikaanisen Tasavallan kulttuurimerkkeihin merenguen viereen. Nykyään bachataa soitetaan useimmissa maailman latinodiskoissa ja varsin paljon esim. New Yorkissa, Italiassa ja Madridissa.


Bachatan sanoitukset ovat edelleenkin katkeruutta, epätoivoa, pettämistä, jättämistä, rakkautta, seksiä eli syviä tunteita, vähän samaan tapaan kuin suomalainen lavatango traagisimmillaan. Dominikaanisessa bachata soi kaikkialla. Kotiaskareet suoritetaan bachatan tahdissa ja missä tahansa kuljetkin, bachata on seurassasi.
Aventura  lienee tunnetuin bachataa soittava yhtye.

 
Tanssina bachata on nelijakoinen, boléra-tyyppinen tanssi, joka on saanut vaikutteita muun muassa rumbasta, merenquesta ja afrikkalais-
musiikeista. Se on  romanttinen, sensuaalinen ja intohimoinen paritanssi, usein merengueta hidastempoisempi ja pehmeäliikkeisempi tanssi, jossa läheisyys, tunne ja aistillisuus ovat tärkeässä osassa.


Tanssiasento on yleensä suljettu ja bachataa tanssitaan hyvin lähekkäin. Mutkikkaat käännökset eivät ole tässä tanssissa pääroolissa. Tanssijoiden välinen yhteys syntyy aistikkaasta musiikista ja yhtenevistä liikkeistä. Tanssissa keinutaan ja lantion nostot ovat yleisiä, mutta kuviot ovat yksinkertaisempia ja rauhallisempia kuin salsan. Myös bachata on kovaa vauhtia leviämässä Suomeen

maanantai 1. elokuuta 2011

36. Bunny Hop         ♪ 

Bunny Hop on Letkajenkan amerikkalainen esikuva. Se kuuluu tanssina festivaalimarssien tai conga line -jonotanssien joukkoon.

Bunny Hop -tanssin askelet saapuivat Suomeen ilmeisesti Yhdysvalloista palanneiden vahto-oppilaiden myötä. Tanssityyli kopioitiin Letkajenkkaan.

Vaikka Bunny Hop -tanssin askelet muistuttavat paljon Letkajenkkaa, eivät ne ole samat. Bunny Hopissa tanssi aloitetaan oikealla jalalla ja letkajenkassa puolestaan vasemman jalan potkun kaltaisella ojennuksella.
wikipedia
♪   
Enpä ollut tiennyt, että jenkeissä tanssittiin myös letkistä, aikaisemmin, eri musiikilla vaan.


         ♪    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...